Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермери раздадоха безплатно 65 тона зеленчуци, стачките продължават

06 Февруари 2013 / 16:02:36  Виктория Миндова
941 прочитания

Земеделци от района на Атика и Пирея раздадоха пред министерството на земеделското развитие 65 тона зеленчуци за по-малко от два часа. Стотици столичани се стекоха в района на площад Ватис, за да вземат пресни моркови, броколи, лук, праз, целина, зеле, магданоз, картофи и портокали.

“Целта ни е да покажем по свой начин съпричастността си към хората в трудните времена, в които живеем. В същото време е своеобразен начин да изразим недоволството си от водената политика”, заяви специално за GRReporter Панайотис Лорис, който е член на Федерацията на производителите и търговците в народните пазари.

Исканията на земеделците от столичния район са същите като тези на колегите им от провинцията. Те настояват правителството да намали осигурителните им вноски, да премахне акциза върху нафтата използвана в производството, на намали ДДС върху продукцията и да намали като цяло данъчната тежест върху селското стопанство.

“Гърция е земеделска страна и има възможност да произвежда много повече, отколкото сега. Искаме да изнасяме продукция, а всъщност вносът е два пъти по-голям от експорта. За да има икономически ръст, трябва да се намали цената на производство на местните земеделци. Това няма да се случи, докато правителството продължава да увеличава данъците и акцизите”, заявява производителят.

Представител на съюза на земеделците от Пирея заяви, че съществуват сериозни различия в цените на синтетичната тор, семената и други земеделските консумативи в Гърция в сравнение с други страни. За пример даде германска марка синтетичен тор, който в Гърция струва 35 евро, а в Испания 18 евро. “Докато ни товарят с подобни разлики, няма как гръцките стоки да станат конкурентни навън и износът ни наистина да нарасне”, казва фермерът.

GRReporter постави проблемът пред министерството на търговията и конкуренцията, от където дадоха уклончив отговор. Ресорният заместник-министър Атанасиос Скорда заяви пред нашата медия: “Не можем да отречем, че цената на производство в Гърция е изключително важен въпрос решението, на който ще подобри икономическото развитие. Единият проблем идва от цената на финансиране на производството. Според последни данни цената на финансиране на производството се е увеличила с 14%. Затова оздравяването на банковата система и намаляването на лихвите по кредитирането са от изключителна важност. Що се отнася за цените на семената, торовете, животински храни и земеделски лекарства мога да кажа, че е проблем, с който се занимава както министерството на земеделието, така и надзорните органи”.

Позицията на правителството по отношение на цената на производство и данъчната политика в сектора на селското стопанство изглежда незадоволителна на фермерите и те не се отказват от активните си стачни действия. Селскостопанските работници от Серес също направиха символичен протест. Те затвориха за кратко пътищата Серес-Солун и Серес-Промахон, седнали на свързващата магистрала в знак на протест срещу поскъпването на живота в страната.

Земеделците от Драма и Кавала в два следобед затвориха за по-малко от час пътя между двата града, а техните съмишленици от Александруполис блокираха мостът до село Кипон в района на Еврос. Фермерите от Тесалия се събират в шест часа вечерта в центъра на Лариса, за да вземат решение за бъдещето на земеделските протести.

 

Категории: Общество замаделци социална политика стачки протести фермери Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus