Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скандалът със списъка “Лагард” се разраства

02 Януари 2013 / 21:01:00  GRReporter
1519 прочитания

Елени Папаконстантину, която е братовчедка на бившия министър на финансите Георгиос Папакоснатину напусна управителния съвет на Агенцията по приватизация, след като името й се оказа в дъното на поредния политически корупционен скандал в Гърция. Средствата в банковата й сметка в чужбина са резултат от законна и декларирана дейност, настоява тя. Въпреки това се оттегля от заемания от нея пост, за да не компрометира работата на приватизационната агенция. 

Братовчетката на министъра, мъжът й Симеон Сикиардис и Андреас Росонис, (който е съпругът на друга братовчедка на Папаконстантину) се смятат за заподозрени и са призовани от прокуратурата по случая със списъка на гърците с дебели банкови сметки в швейцарския клон на HSBC, познат като списъка “Лагард”.  Проверка показа, че техните имена са единствените, които липсват от първата версия на списъка с богатите гърци с пари в чужбина, който Герогиос Папаконстантину покри по времето на своето управление.

Пред разследващата парламентарна комисия “Прозрачност” преди няколко седмици, Папаконстантину призна, че е получил списъка, но не отворил файла. Не е знаел какво да прави с него и го дал за съхранение на служителите си в офиса. Бившият министър не даде име кой от неговите служители е поел отговорността за списъка, но поясни, че малко след това вече не знаел къде било неговото местонахождение. Сега целия помощен състав на Папакоснтантину от времето, когато бе министър на финансите трябва да отговаря пред прокуратурата.

Единствената защита, на която продължава да настоява  Георгиос Папаконстантину е, че никога не би направил толкова очевидно нарушение. Не би изтрил имената на своите роднини от списък с евентуални данъчни измамници в период, когато се кълнеше, че ще се справи с данъчната престъпност. Фактът, че той не се възползва от останалите 2059 имена на гърци с дебели депозити в чужбина, не работи в негова полза.

Историята, която разказа пред комисията изглеждаше крайно недостоверна, което предизвика сериозни реакции в опозицията и в обществеността. СИРИЗА настояват в разследването на парламентарната комисия да се включат и имената на сегашния лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос, който пое финансовото министерство от Папаконстантину и бившия премиер Георгос Папандреу. Радикалната левица иска да се потърсят от двамата политическа и може би дори наказателна отговорност наред с тази на Папакоснтантину.

СИРИЗА настоява към “обичайните” заподозрени в разследването да се включи и сегашния финансов министър Янис Стурнарас. Опозиционните настояват, че на Стурнарас му трябвали три месеца, за да изкара истината на яве и то след сериозен обществен натиск, което се отчита като твърде голям период от време.Янис Стурнарас не остана длъжен и побърза да отговори на нападките доста открито: “Аз донесох автентичния списък Лагар. Не го изнесе някой друг. Щом иска СИРИЗА да ме разследва, нека да го направи”.

Докато парламентарната опозиция залага в по-голяма степен на политическия обрат, който може да доведе скандалът със списъка Лагард, правосъдието иска да установи кои официални лица и с какви подбуди са покрили съществуването на списъка с дебелите банкови сметки в Швейцария, както и от кого са били изтрити трите имена от рода Папаконстантину. Засега всичко сочи към Георгиос Папаконстантину, но съвсем скоро се очаква да се изправи пред прокуратурата и бившия ръководител на гръцките данъчните служби – Йоанис Диотис. Той намеква, че е било упражнено политическо влияние върху данъчните служби, за да не се проведат кръстосани проверки на гражданите в списъка Лагард.

Категории: Икономика списък Лагард скандал Гърция данъци банкови сметки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus