Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фалшивите слънчеви очила нанасят необратима вреда на зрението

04 Юли 2013 / 20:07:59  GRReporter
2042 прочитания

С идването на лятото слънчавите очила са задължителен аксесоар в Гърция.  Тяхната роля е важна в предпазването на очите от яркото средиземноморско слънце, но в последните години се забелязва една обезпокоителна тенденция. Седем на всеки десет гърци носят очила, които са копие на оригинална мярка. Проблемът не е, че гърците вече не си купуват маркови очила, а че тези, които се носят срещу пет или десет евро с фалшив етикет са опасни за очите, предупреждават специалистите.

Фалшивите слънчеви очила не абсорбират ултравиолетовите лъчи и могат да причинят необратими щети. “По-добре да не носите никакви очила, отколкото да носите очила без UV филтър”, предупреждават офталмолозите.

Рязкото нарастване на ултравиолетовото лъчение през последните години поради изтъняването на озоновия слой има пагубен ефект върху очите. Преди години перде на очите (катаракта) се появяваше след 70-годишна възраст днес засяга лица и на 50-годишна възраст.

Носенето на очила без ултравиолетова защита може да увреди роговицата, да предизвика ретинопатия (общо невъзпалително нарушение, при което са увредени кръвоносните съдове, които доставят кислород до ретината на очите) и дори да катализира образуването на рак на клепачите, предупреждава изданието Етнос.

«Всяка година в Гърция улични амбулантни търговци и неоторизирани магазини продават между 1,5 и два милиона слънчеви очила, които нямат никаква защита за очите. За съжаление държавата не прилага ефективно законите за борба с нелегалната търговия, в резултат на което голям процент от гърците носят слънчеви очила, които не абсорбират UV лъчението и така се предизвикват необратими увреждания на очите», казва пред изданието председателят на Съюза на оптометристите и оптиците в северна Гърция Мария Тарасуди.

Очите имат собствен механизъм за самозащита от вредните лъчения. Те карат зеницата да се смалява, когато е слънчево и по този начин предотвратяват навлизането на ултравиолетовите лъчи в окото. Когато слагаме обикновена затъмнителни стъкла/пластмаса, зеницата не се затваря автоматично и поема разрушителната ултравиолетова радиация.

Лекарите съветват предпазването на очите от ултравиолетовите лъчения да започне след първата година на детето. Те препоръчват хората да избягват излагането на слънце между девет сутринта и четири часа следобед. Ако това не може да стане, хората трябва да ползват очила с филтър и да слагат шапка с козирка или периферия. «Тези, които носят очила, защото имат рефрактивен дефект (късогледство, далекогледство, астигматизъм) могат да ползват контактни лещи с UV защита. В случай, че не могат или не искат да носят лещи стъклата на медицинските очила трябва да има специален филтър. Абсорбиращите очила не е задължително да са тъмни, може и да са безцветни. Затъмнените стъкла просто предпазват очите от отблясъците на слънцето», подчертава заместник-председателят на съюза Панделис Зографос.

Специалистите съветват да пробвате очилата не само пред огледало, когато ги купувате, но и на слънце. Те не трябва да бъдат много тъмни. Зрението ви не трябва да се затруднява, когато ги носите. Лещите (органични или кристал) трябва да бъдат 100% абсорбиращ от ултравиолетовата радиация, материалът да е оптически обработен, да не е деформиран и имат определена дебелина и издръжливост. Използваните материали за изработването на рамките не трябва да предизвиква кожни раздразнения или алергии.

The UV филтри могат да бъдат сложени на всички очила и контактни лещи. Те не влияят на качеството на зрението, нито се отразяват на цената. Рамката е хубаво да покрива цялата област около окото, за да го предпазва по-добре. При децата е добре да се избягват много тъмните лещи, за да не се създаде фотофобия в бъдеще. Най-подходящите оттенъци за стъклата на слънчевите очила са зелено, сиво и кафяво. Лекарите предупреждават, че след две до три години UV защитата на очилата отслабва.

Категории: Общество ултравиолетови лъчи UV фалшиви очила
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus