Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Езерото Цивлос се оглежда в планините на Ахая

01 Декември 2013 / 13:12:13  GRReporter
1771 прочитания

Красотата му е приказна, а историята му – необикновена. Езерото Цивлос се намира в планината Хелмос в окръг Ахая, на надморска височина 800 метра и е създадено през 1913, когато голямо свлачище запушва речното корито  на Кратис и е пометено селището Цивлос.  Скелетите на  борове и  чинари, излизащи от водите му са още едно доказателство, че някога е имало дълбока клисура  с гъста растителност.

Тази ... злополука кара все повече и повече хора да се тълпят в района и да се възхищават на красотата му, да се отпуснат и да се възползват от даровете на природата. Днес Цивлос е много важен воден резерват, дом на много представители на флората и фауната и е популярна дестинация за отдих.

При пътуването, завивайки при Акрата, ще преминете през  селата Вуцимо и Каламиа, които изглеждат като че ли "висят" на противоположните брегове на река Кратис, и след това ще минете през Пиргос. След най-високата точка на маршрута Валими ( надморска височина 970 м. ), пътят започва да се спуска отново и свършва до езерото Цивлос, едно от малкото естествени езера на Гърция, заобиколено от гъсти гори.

Първоначалната дълбочина на езерото достигала 77 метра. Но площта му се променя непрекъснато, защото нивото върви нагоре и надолу в зависимост от сезона и количеството на валежите. Някои години през пролетта нивото е много високо, а други години през  лятото пада толкова ниско, че можете да видите руините на къщите на стария град! Все пак, въпреки наносите и варирането на нивото на езерото, и до днес то е много дълбоко и има стръмни брегове.

Какво можете да правите около езерото

Зеленината около езерото го прави да изглежда като картина  от книга с приказки: прилича на воден оазис  между гори от ели , борове и чинари , които са характерни за региона.
Бреговете са идеално място за разходки,  както и да карате велосипеди, а някои избират езерото за гребане или плуване в прохладните води по време на летните месеци.  Пътят около езерото е много приятен и може да се измине за по-малко от два часа .
Ако не сте от тези, които обичат да се упражняват,  можете да седнете в една от таверните , разположени в близост до езерото и да опитате местните деликатеси или да се насладите на едно кафе с изглед към езерото.

Защитен регион

Езерото се намира в границите на Национален парк Хелмос - Вурайкос .  Ждрелото Вурайкос започва на 3 км северно от село Като Захлору, на надморска височина от 730 м, продължава успоредно на едноименната река,  покривайки разстояние от 20 км и завършва на село Диакопто. По дължината му ще видите красиви водопади, пещери със сталактити и сталагмити, а по вертикалните стени на пролома  са запазени много интересни и редки растителни видове.

Цялата защитена територия е част от европейската мрежа Натура 2000, която включва всички области, важни за опазването на природното наследство на Европейския съюз.

Селищата с ...късмет и митичните води на Стигос

Около и близо до езерото се намират селата Перистера, Агия Варвара, Солос и Зарухла.

Зарухла, на около 11 км от езерото, е мястото, което повечето избират за престоя си. Селото е изградено на надморска височина от 1020 метра на югоизточните склонове на Ароания, близо до границите с префектура Коринт и е едно от най-планинските села на Ахая .

Селото е планински курорт и има добра туристическа инфраструктура. Каменни те, добре поддържани жилища, павираният  главен път, ромоленето на реката Асопос, която пресича селото, гъстата гора наоколо, ресторантите (опитайте петел с макарони, наденички , пържоли на скара и известния фасул на Зарухла),  кафе- барове и магазини с традиционни храни -всичко това е  мечта за ... онези, които са уморени от ритъма на големия град.

От селата Солос и Перистера (с вековните чинари ), можете да продължите по пътя, който води към известния водопад  Водите на Стикс. Според митологията, Стикс  е океанида (дъщеря на титаните Океан и Тетида), а дворецът й бил в ада, и била пазена денонощно от Безсънните дракони. Вярвало се е , че реката извира от двореца на Стикс в ада, и че ако живо същество пие от водата- умира, а  всеки метал, хвърлен във водите й се разтапял.  Олимпийските богове  се заклевали във водите й. Там Тетида потопила сина си Ахил  и той  станал неуязвим,  с изключение на петата му, където го държала майка му.

По-нататък , на около 37 км от езерото Цивлос се намира и Калаврита и едноименният ски курорт .

Как да стигнете до там:

Можете да стигнете с автомобил по магистралата Атина –Патра. Завивате на отбивката за Акрата, след това следвате пътя към Валими-Перистера-Зарухла. Езерото е на 28 км от Акрата и на 178 км от Атина.

 

Категории: езеро Цивлос Ахая гори ждрело резерват
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus