Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейските екипи за бърза гранична намеса остават в Гърция за още два месеца, трафикът на нелегални имигранти може да се измести и към България

29 Декември 2010 / 21:12:43  GRReporter
6656 прочитания

Над 73 трафиканти на хора бяха заловени от началото на годината в област Еврос в рамките на специализирания план, който бе изготвен за предотвратяването на нелегалната имиграция.

Според полицейското управление в Орестиада заловените са се опитали да прекарат в Гърция около 500 нелегални имигранти, предимно през река Марица. В по-голямата си част трафикантите са били „лодкари” и са били заловени от месец април насам. Полицейските групи, които са участвали в тяхното залавяне са били снабдени със съвременно оборудване, като например термични камери.

Последният арест е станал миналата седмица при опита на един 35-годишен турчин да прекара в Гърция четирима нелегални имигранти в гумена лодка през Марица.

В същото време бе обявено, че европейските екипи за бърза гранична намеса (RABIT) ще останат в област Еврос за още два месеца от максималните шест, които се предвиждат в правилника на техните функции. Европейските гранични полицаи, които от 5-ти ноември патрулират по северната и южната част на област Еврос ще продължат да го правят до 3 март 2011 по решение на европейската служба за охрана на външните граници на Европейския Съюз Frontex.

В първоначалния план за разполагане на 175-те европейски гранични полицаи, които са от 26-те страни-членки на ЕС се предвиждаше мисията да бъде завършена на 2 януари 2011, но изпълнителният директор на Frontex Илка Лайтинен подписа продължението й за още два месеца. Освен това той заяви, че дори след като екипите за бърза гранична намеса напуснат района Frontex няма да се оттегли изцяло от гръцко-турската граница.

Резултатите от досегашното участие на европейските граничари в борбата с нелегалната имиграция се смятат за задоволителни. Европейски представители подчертаха, че първата мисия на RABIT е постигнала измерими резултати, след като случаите на незаконно влизане в Гърция през сухопътната граница са намалели с 44% от изминалия октомври.

Все пак обаче „нелегалната имиграция не може да бъде спряна с краткотрайни решения” каза още Илка Лайтинен и повтори предишните си коментари, че граничният контрол не е панацея за разрешаването на проблема с нелегалната имиграция. Той подчерта, че дългосрочните решения трябва да бъдат взети на европейско ниво, както и че Frontex, която се е намирала в района на гръцко-турската граница и преди мисията на RABIT ще остане там и след тяхното оттегляне.

Преди няколко дни гръцкият министър за защита на гражданите Христос Папуцис обяви, че се обмисля включването на военните сили в усилията да бъде спряна нелегалната имиграция.

Според последните прогнози на експертите в новите коридори на нелегалната имиграция към Западна Европа се очаква да бъдат включени България и Румъния, както и да се увеличи отново притокът на имигранти през островите в Егейско море.

Категории: екипи за бърза гранична намеса нелегални имигранти RABIT FRONTEX
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus