Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската комисия не изключва забрана на продажбата на конско месо

15 Февруари 2013 / 15:02:58  Анастасия Балездрова
1317 прочитания

До момента Европейската комисия няма информация за наличието на опасни за човешкия организъм субстанции в конското месо, заяви в Атина европейския комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг.

Той се намира в гръцката столица по покана на гръцкия министър на здравеопазването Андреас Ликурендзос. По време на пресконференцията, която даде пред медиите обаче хранителният скандал във връзка с наличието на конско месо в обявени за говежди месни продукти засенчи останалите въпроси.

Безпокойството на европейската общественост обаче бе провокирано от вероятността конското месо да е съдържало опасното за човека ветеринарно лекарство фенилбутазон. По-рано днес във Великобритания бяха арестувани трима души, след като британският хранителен регулатор съобщи, че от труповете на шест коня са били взети положителни проби за медикамента.

“Засега знаем, че една френска компания е продала конско месо вместо отбелязаното на етикета на продукта телешко. Конското месо не е опасно за здравето, но потребителите имат право да знаят какво консумират. В този смисъл засега въпросът не засяга сигурността на хранителните продукти”, коментира еврокомисарят пред медиите.

Тонио Борг подчерта, че Европейската комисия вече е наредила започването на засилени проверки на храните в страните-членки на Евросъюза. “Националните органи за контрол ще проведат тримесечни проверки в две насоки: Първата е чрез ДНК-проби да установят произхода на месните продукти, т.е. да констатират дали говеждото месо е смесено с конско месо. Втората им цел ще бъде да се произнесат дали предназначеното за консумация конско месо съдържа субстанцията фенилбутазон. Ако това се потвърди Европейската комисия ще задейства предвиденото за подобни случаи законодателство и ще забрани износа на конско месо”.

 

Според еврокомисаря първите резултати от проверките се очакват в средата на април, а крайните резултати ще бъдат оповестени официално.

Тонио Борг увери, че европейското законодателство предвижда незабавни мерки и сериозни санкции в случай на доказано нарушение във връзка със сигурността на хранителните продукти.

Категории: Общество конско месо сигурност на храните Европейска комисия Тонио Борг фенилбутазон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus