Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа няма ресурс и капацитет да приема още имигранти

27 Август 2014 / 14:08:19  GRReporter
698 прочитания

Проблемите с имиграцията никога не са били леки за никоя от страните в този процес. Зад, на пръв поглед, бюрократичните, политически, икономически, социални, религиозни и всякакви други страни на това явление, има човешки съдби. В историята на Балканите, свързана с имиграцията има епизоди, с които можем да се гордеем и такива, които не искаме да споменаваме. Интересното е, че не малка част от населението на нашата част на света споделя емигрантската съдба. В същото време нашите държави са и обект на имиграция, която предизвиква широка гама от проблеми и реакции.

В тази връзка ви попитахме: При какви условия сме готови да приемем имигранти от Азия и Африка?". Резултатите от анкетата са интересни, както винаги.

На българската страница на сайта ни, с почти половината от гласовете, цели 43% от нашите читатели са отговорили, че Европа е малък континент и не може да приема повече имигранти. Втора позиция заема отговорът, че имигрантите идват в Европа само за да се възползват от добрата й социална политика. На този отговор се падат 21% от читателския вот. На трето място ,със 17%, се нарежда отговорът, който гласи, че имигрантите са добре дошли, стига да спазват европейските цивилизационни норми. Безусловното съгласие от имигрантите, че религиозните свободи стоят по-ниско от човешките права е основание за 11% от нашите читатели да ги допуснат в своята страна. Само 7% получава отговорът, че изпадналите в беда хора заслужават нашата помощ.

Английска страница на GRReproter.info ни поднася сходни отговори. 42% от читателите отново изтъкват малките размери на европейския континент като причина за невъзможността ни да приемем още имигранти. На второ място, с 20%, излиза отговорът, че приемането на европейските цивилизационни норми на поведение е задължително условие за всеки емигрант, който идва на стария континент. 19% от читателите ни смятат, че изпадналите в беда имигранти заслужават да бъдат приети от нас. На четвърто място се нарежда отговорът, според който имигрантите само се възползват от социалните облаги на Европа. Този отговор е даден от 11% от читателите ни. Последното място, с 9%, е заето от отговорът, че човешките права са по-важни от религиозните свободи.

На гръцката страница на сайта читателският вот е разпределен само в два отговора, всеки един от тях с по 50%. Първият е, че Европа е малък континент, а вторият е , че имигрантите безусловно трябва да отстъпят от религиозните си свободи, за сметка на човешките права.

Икономическата криза оказва влияние върху различните групи от читатели. Българската аудитория на сайта ни усеща икономическите трудности и вижда бреме в лицето на имигрантските вълни. Това е изчерпало толерантността и гостоприемството, с които се славят българите и приемаме за национални качества. Дали трудните житейски условия пряко влияят върху нивото на съпричастност е въпрос, на който всеки трябва сам да си отговори. От нашия филм за гръцките политемигранти става ясно, че при не много добри икономически условия, България приема емигранти и се грижи за тях. Какво се е променило от тогава и каква е разликата със сегашното положение и настроения? Ето още въпроси, които търсят отговор.

Английскоговорящите ни читатели са една идея по-толерантни. Макар мнозинството да смятат, че Европа не разполага с достатъчно място за нови имигранти, все пак на второ място е отговорът, че биха помогнали на хора в беда.

От анкетата можем да извадим извод, че по-голяма част от нашите читатели смятат, че Европа няма нужния ресурс и капацитет да приема нови имигрантски вълни.

Новата ни анкета е на различна, но интересна археологико-историко-политическа тема, която засяга разкопките в Амфиполи. Споделете вашето мнение в нея.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus