Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Епидемия от натравяния с гъби, две жертви до момента

17 Октомври 2014 / 08:10:13  GRReporter
728 прочитания

Епидемия от нартавяния с гъби регистрират медицинските власти в Гърция. За последния месец са пострадали 42-ма души, като двама от тях - 43-годишна жена от Халкидики и 63-годишен монах от Света гора починаха вследствие на консумация на отровни гъби.
    Както съобщи директорът на болницата АХЕПА в Солун Йоанис Бисхиниотис, монахът е постъпил в болницата с остра чернодробна недостатъчност, получена в следствие на отравяне с гъби. Злощастният аскет, който сам събирал гъбите издъхнал тази сутрин. Миналата седмица в друга солунска болница почина 43-годишна жена от Халкидики, а съпругът й е успял да се спаси.
    В момента едно момиченце на 2,5 години е в интензивното отделение на болницата “Ипократио” също в Солун с тежка чернодробна недостатъчност вследствие на отравяне от диви гъби. Лекарите са готови дори на трансплантация, за да спасят живота на детето. Йоанис Бисхиниотис съобщи също, че четирима българи работници също се намират в болницата АХЕПА и се лекуват от отравяне с гъби, но състоянието им е стабилно.
    “Всяка година имаме между 80 и 120 случаи на отравяне с гъби, най-вече през пролетта и есента. Но сега положението е по-сериозно, тъй като само за един месец имаме 42 случая на натравяне с гъби”, казва Христина Папаниколау, главен секретар на Министерството на здравеопазването. Затова ведомството забранява консумацията на каквито и да е гъби, които гражданите събират сами. Лекарите предупреждават, че отровата действа в рамките на 48 часа след поглъщането й, действието й е много болезнено. Интензивността на симптомите зависи от количеството погълнати гъби.
    В Гърция могат да се намерят около 2000 вида гъби, но два вида са най-отровните - muscaria и phalloides. Симптомите - болки в стомаха, повръщане, сърцебиене, висока температура - започват след първите 2 до 4 часа от консумацията и най-късно до 48 часа след това.

 

Категории: натравяния с гъби монах от Света гора жертви симптоми Министерство на здравеопазването болница в Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus