Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

“Еко-ципурата” предпазва от сърдечни болести

13 Ноември 2012 / 14:11:12  GRReporter
2861 прочитания

След години проучване Атинският университет е готов да представи типичната за средиземноморските води рибата ципура, като нов продукт със запазено качество и полезни свойства.

“Еко-ципурата”, както я наричат медиите или “вкусното лекарство” е доказано полезна за здравето на човека храна, която помага в разчистването на артериите от натрупаната холестеролна плака и пази от сърдечно-съдови заболявания. Проучванията на катедрата по химия в Атинския университет изтъква новооткритите полезни свойства на ципурата. В Гърция тази риба най-често се храни с отпадъците от пресоването на маслини, които се изхвърлят безконтролно в морето. Те на свой ред имат полезни хранителни вещества, които се отделят в организма на еко-ципурата.

От катедрата смятат, че на основата на полезните качества на ципурата, здравословното влияние върху човешкия организъм и прочистващата й функция в морските води може да стане основа за разработване на успешен бизнес модел.

В Гърция 90% от производството на риболовния сектор отива за износ. Оборотът на сектора достига 650 милиона евро годишно. Търговията с риба и морски дарове е една от малкото стопански дейности в страната, които има положително търговско салдо и поддържа около 10 хиляди постоянни работни места.    

Три гръцки компании в момента разработват модели за създаване на биологично чисти хранителни добавки, както и храни обогатени с терапевтичните съставки извлечени от “еко-ципурата”. Според диатолозите на тези нови продукти могат в близко бъдеще да са в основата на устойчиво и здравословно хранене съобразено с генетичните нужди на всеки отделен индивид, предава Имерисия.

Докато дойде този момент обаче гръцките домакини препоръчват, ако ви се хапва вкусна и полезна риба да сготвите ципурата на скара или в тиган с малко зехтин, розмарин, риган и сол. Месото е бяло и сочно и добре се съчетава с бяло вино.

Категории: Общество ципура здраве Средиземноморска диета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus