Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Египетскo пърженo сирене на фурна

02 Май 2014 / 09:05:46  GRReporter
890 прочитания

Даниел Лахана

Пърженото сирене, поднесено с хляб, е било популярна улична храна в Египет по време на Средновековието и все още много се харесва и днес. Най-често се прави от местното солено сирене, Gibna Beyda, известно още и като сирене ''Domiati''. Сухото сирене фета е добър заместител, въпреки че може да трябва малко повече брашно, за да не се разпада. Ако сиренето фета е леко, можете да добавите малко настърган пармезан или сирене Грана.

***

РЕЦЕПТА

(За 6 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Комбинирайте сиренето или сирената с брашното, яйцето, солта и черния пипер в купа и смесете с ръце.

Оформете топчици от сместа с големина около 2 см.

В зависимост от вида на използваното сирене, може да се наложи да добавите малко допълнително брашно. Ако сместа обаче изглежда прекалено суха, можете да добавите малко вода или лимонов сок.

Лично аз, на този етап, предпочитам да оставя сместа в хладилника за няколко часа, за да се втвърди, за да се овалва по-лесно.

Щедро намажете тава за печене със зехтина. Можете първо да постелите пергаментова хартия за печене, ако предпочитате, за по-лесно почистване след това. Оваляйте топките сирене върху зехтина, така че да се покрият напълно с мазнината. Подредете ги в тавата за печене, като оставите малко място между тях, тъй като по време на печене се посплескват.

Пече се в продължение на 5 минути в предварително загрята умерено гореща фурна при 200°C (400°F, степен 6 за газ), след това повдигнете малко с помощта на шпатула или като разклащате тавата, за да проверите дали не залепват. Печете още 5-10 минути до златисто кафяво отгоре. Ако ви се стори, че покафеняват твърде много отдолу или отгоре, можете да ги обърнете.

Отцедете върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.

Въпреки че често се поднасят горещи, на мен лично ми харесват със стайна температура, а още по-добре и на следващия ден!

Поднесете с резени питка. Също така са и вкусна добавка към GRR рецептата от миналата седмица "Египетска салата с нахут".

Добър апетит!

Категории: Египетски рецепти средиземноморски рецепти пържено сирене Gibna бързи рецепти лесни рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus