Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Едно от всеки три семейства се страхува, че ще си изгуби къщата

18 Декември 2013 / 16:12:05  GRReporter
909 прочитания

Голямото безпокойство на гръцките домакинства във връзка с вероятността да загубят дома си, разкрива мащабно проучване на Института за малки предприятия към Гръцката Конфедерация на професионалните занаятчии и търговци, в сътрудничество с компанията Marc. Проучването е проведено през декември с цел да бъдат отчетени последиците от данъчното облагане на недвижимите имоти в зависимост от разполагаемия доход, данъчните и други задължения.

Изводите, които произтичат от обработката на получените данни са следните:

35% от домакинствата имат натрупани задължения, за които се смята, че няма да могат да бъдат покрити през следващата година. Както отбелязват от Института новата данъчна тежест ще засили финансовото бреме за домакинствата, в резултат на което се очаква да се увеличат просрочените задължения.

Потвърждава се високият процент собственост върху недвижими имоти сред гръцките домакинства. 86,7% от населението притежават някакъв недвижим имот. При домакинствата, в които има безработни лица, този процент не се различава съществено (84,9%). Това означава, че притежаването на недвижим имот представлява до голяма степен последно спасение срещу опасността от крайна бедност и социално изключване, при липсата на елементарни структури за предоставяне на социална защита. Този извод се подкрепя и от високия процент риск от бедност, заплащващ гръцките домакинства (над 30%), според неотдавнашно проучване на Eurostat. Следователно, според Гръцката Конфедерация на професионалните занаятчии и търговци, не бива притежаването на някакъв недвижим имот да се смята автоматично за възможност за получаване на рента.

Институт за малки предприятия

28,1% от домакинствата, живеещи в собствено жилище са теглили жилищен заем. Това означава, че близо 1 милион домакинства имат кредитни тежести върху имота, в който живеят.

От този 1 милион домакинства с жилищен заем, 168 000 домакинства (16,8%) имат постоянни просрочени задължения, а 220 000 домакинства (22%) плащат вноските си, но с чести закъснения. Както отбелязват от Гръцката Конфедерация на професионалните занаятчии и търговци, този факт се потвърждава и от неотдавнашните данни на централната Банка на Гърция, където е отчетено увеличаване на необслужваните кредити с над 30%. От Конфедерацията добавят, че ако се вземат предвид и бизнес кредитите, за които са предоставени вещни обезпечения (с ипотекиране на лично имущество), тогава проблемът става още по-остър.

Институт за малки предприятия

Едно от всеки три семейства се страхува, че ще изгуби жилището си както заради натрупаните задължения, така и заради допълнителните тежести (кредитни, данъчни и други). От Института за малки предприятия подчертават, че тази несигурност води до един омагьосан кръг от спиране на инвестициите и срив в цените на недвижимите имоти.

Тази година над 45% от домакинствата бяха призовани да платят данък върху недвижимите имоти в размер на над 500 евро. Ако се вземат предвид свръхоблагането на доходите и намаляването на последните, следва, че всяко второ домакинство е било обложено с данък недвижим имот на стойност минимум една заплата.

Институт за малки предприятия

Огромното мнозинство от домакинствата смятат, че данъкът върху недвижимите имоти трябва да бъде нулев за безработните и за неизползваните имоти (затворени магазини и неотдадени под наем жилища). Също така той трябва да бъде по-малък за недвижимите имоти с кредитни тежести и за предприятията, които използват имотите за производствена дейност.

В днешната икономическа обстановка нито продажбите на търг на жилищата на банковите длъжници, нито облагането с високи данъци, ще решат проблема с високия държавен и частен дълг на страната, напротив, те ще влошат още повече ситуацията, заяви председателят на Гръцката Конфедерация на професионалните занаятчии и търговци Георгиос Каватас.

 

 

 

Категории: недвижими имоти проучване Институт за малки предприятия Гръцка Конфедерация на професионалните занаятчии и търговци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus