Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Едно кафе те очаква с приятели

31 Октомври 2013 / 18:10:18  Анастасия Балездрова
1275 прочитания

Във времето на тежка икономическа криза дори и минималният акт на внимание и подкрепа може да промени деня и настроението на даден човек. Нещо малко и обикновено. Като една чаша кафе.

От няколко месеца на фасадите на доста кафетерии в центъра на Атина може да се види логото на програмата „Едно кафе те очаква”. Тя е организирана от уличното списание „Схедия” („Сал” – б.а.), което се продава от бездомници, като средствата от продажбите отиват в тяхна подкрепа.

„Кафето, което те очаква” е една почерпка, която обаче е свързана с контакта между хората. Доколкото знаем, инициативата е започнала преди около век в работническите кафенета в Южна Италия и по-конкретно в Наполи.

Процедурата е много проста. Всеки клиент на кафетериите, които участват в мрежата може да предплати още едно кафе за някой наш съгражданин, който не може да си го позволи. Това е просто акт на обич и солидарност от един непознат към един друг непознат приятел”, разказа за GRReporter главният редактор на списанието Христос Алефантис.  

Той посочи, че основната цел на програмата е да мобилизира жителите на кварталите за инициативата. „В цяла Гърция съществуват апартаменти, които изглеждат необитаеми. Но в тях живеят хора без работа, които се намират на ръба на депресията. Целта ни е да ги накараме да излязат от дома си, да отидат до кварталното кафе, да изпият едно почерпано кафе, да поздравят и да си поговорят с другите клиенти, с две думи – да се почувстват добре”.

В някои квартали това вече е постигнато. „Имаме случаи, в които жени от квартала приготвят сладкиши и кейкове и ги носят в кафетериите, за да почерпят  с тях хората, които пият почерпаното кафе”.

От списанието са научили за начина, по който работи мрежата от Международната новинарска агенция на уличните списания в началото на годината. В продължение на няколко месеца те потърсили информация от държави като Австралия и Великобритания, където вече е била приложена. „Разбрахме, че тя работи и от началото на юли инициативата „Едно кафе те очаква” заработи и в Атина”.

Началото е станало с четири кафетерии в центъра на гръцката столица. Четири месеца по-късно участниците са десет пъти повече и са разпръснати в цялата страна.

След инициативата с кафето от „Схедия” работят върху създаването на подобна мрежа за безплатни обяди в заведения за хора, които не могат да си го позволят. „Принципът ще бъде същият. Клиентите на даден ресторант ще могат да оставят каквато сума поискат в една обща касичка и така да почерпят един свой съгражданин, който няма пари за храна”.

За хората от списанието водещата идея е хората, които са изпаднали в тежко финансово състояние, нямат работа, средства и дом да си възвърнат личното достойнство. „Стремим се да ги подкрепяме и да ги караме да гледат и да се опитват да решат проблемите си по позитивен начин. Не искаме действия, които имат временен ефект”.

Според Христос програмата е в подкрепа на малки кафтерии в по-западнали икономически квартали. „Едно кафе, което продава допълнително по 30-50 кафета на месец може да се спаси от фалит, може да даде работа и на други хора. Затова действаме по-целенасочено в квартали, където ситуацията е по-тежка. И е факт, че точно защото са по-навътре в проблема, хората се отзовават много повече, отколкото в други региони”, подчерта той.  

„Врисаки” е едно от местата, които предлагат „висящо” кафе. Кафетерията на центъра за култура и изкуство участва в мрежата от септември и до днес е сервирала около 100 почерпени кафета.

„Клиентите ни плащат почерпеното кафе с 30 на сто отстъпка от нормалната му цена. Слагаме касовата бележка в стъкления съд на бара и хората, които идват да изпият едно такова кафе го поръчват и изпиват”, разказа отговорничката за връзките с обществеността на „Врисаки” Христина Зафирули.

По думите на организаторите и участниците в мрежата тя се развива много динамично и интересът на хората, които искат да дадат дори тази малка радост на нуждаещите се от подкрепа е голям.

Категории: Общество почерпено кафе подкрепа бездомници Схедия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus