Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Една от всеки пет бременности завършва с аборт

16 Октомври 2013 / 13:10:05  Анастасия Балездрова
2031 прочитания

Всяка година 41 на сто от общо 208 милиона бременности в целия свят са нежелани. Броят на младите момичета и жени, които са част от тази статистика е голям. Както сочат данните от статистиката в международния сайт на кампанията за популяризирането на методите за контрацепция Your life,

23 на сто от момичетата ползват противозачатъчни

18 на сто от тийнейджърите смятат, че знаят достатъчно за секса и контрацепцията

15 на сто от момичетата са имали сексуален контакт преди да навършат 14 години

 43 на сто от тийнейджърите са имали сексуални контакти, без да вземат предпазни мерки.

Конкретни данни за Гърция все още няма, но тази година за пръв път страната се включи в международната кампания Избери позиция, която има за цел да информира младежите са контрацепцията на мястото, където се срещат, дискутират, забавляват – интернет с профили в социалните мрежи Facebook и Youtube.

За това доколко гърците са запознати с методите за контрацепция, какви опасности крие нейната липса за здравето на жената, кой е най-безопасния метод и как трябва да бъде избран GRReporter разговаря с акушер – гинеколога в 1-ва Акушеро-гинеколкогична клиника на Атинския университет в болница „Александра” д-р Панайотис Анцаклис.

Запознати ли са с всички начини, с които биха могли да избегнат една нежелана бременност жените в Гърция? Кой е профилът на онези от тях, които не знаят как да се предпазят и прибягват към абортите?

Нямаме налични официални данни за това доколко са информирани гъркините за контрацептивните методи. Опитът ни показва, че процентът на нежеланите бременности и следващите ги аборти продължава да е висок. Тези данни са напълно достатъчни, за да докажат липсата на информираност за методите на контрацепция сред жените. Според проведените напоследък изследвания почти една от всеки пет жени прибягват към аборт всяка година. Но и в останалите западни държави проблемът с контрацепцията продължава да е сериозен. В развиващите се страни пък броят на нежеланите бременности е обезпокоително висок и това показва колко важно е да бъдат информирани младите хора за различните методи. Изследвания показват, че 41 на сто от 208 милиона бременности на година в целия свят са нежелани.

Какви мерки се предприемат в тази насока?

Полагаме усилия, така че информирането на младежите за значението на контрацептивните методи и защитата от полово предавани болести да бъде включено в официалната образователна програма на средните училища.

Важна е също ролята на частната инициатива и сътрудничеството с държавни инстанции. В тази рамка бе организирана информационната кампания „Избери позиция: Контрацепция или Несигурност”. Тя се провежда под егидата на 1-ва акушеро-гинекологична клиника към Атинския университет и болница „Александра” и е спонсорирана от фармацевтичната компания Bayer. Целта на кампанията е да информира младите хора за методите за контрацепция, да им даде указания как да изберат правилното решение и да предпазват своето здраве и тяло, като възпрепятстват една нежелана бременност.

Какви са опасностите за здравето на жената?

За младите момичета, и най-вече за тийнейджърките най-предпочитаният метод са комбинираните таблетки. Паралелно с това им препоръчваме да използват и презерватив, тъй като е единственият метод, който осигурява защита срещу полово предаваните болести.Една нежелана бременност води до много последствия – аборт, който поставя под риск нейната репродуктивна система и психическото й здраве, както и опасностите, които крият полово предаваните болести.

Кои са предимствата и кои недостатъците на различните методи за контрацепция?

Съществуват много начини. Изборът трябва да се прави въз основа на нуждите на жената или двойката, в зависимост от начина на живот на жената, нейната възраст, общото й здравно състояние и т.н. Най-подходящият и сигурен начин за контрацепция трябва да се избира с помощта на гинеколог.

Контрацептивите се делят на две основни категории – методи за спиране на проникването на спермата към яйцеклетката (презерватив, спирала, диафрагма, вагинални спермициди) и хормонални контрацептиви.

Кой метод препоръчвате като най-безопасен за здравето на жените?

Както вече посочих, най-добрият метод е този, който е най-подходящ за жената в зависимост от нейната възраст, начина й на живот (например ако пуши), здравното й състояние, фамилната й анамнеза и изискванията й към определения метод за контрацепция.

За младите момичета, и най-вече за тийнейджърките, които в повечето случаи нямат деца и при липсата на противопоказания, най-предпочитаният метод са комбинираните таблетки. Това е най-разпространеният метод сред конкретната възрастова група в Европа и САЩ. В началото на употребата им противозачатъчните хапчета трябва да бъдат използвани по лекарско предписание и винаги след консултация с лекар. Паралелно с това им препоръчваме да използват и презерватив, тъй като е единственият метод, който осигурява защита срещу полово предаваните болести.

 

Коя е ролята на мъжа в контрацепцията?

Тя е много важна, въпреки че обикновено се свежда до използването на презерватив, а цялата тежест за избягването на нежеланата бременност пада върху жената. Контрацепцията обаче трябва да интересува еднакво представителите на двата пола. Те трябва да бъдат добре информирани и да избират заедно най-подходящия метод за контрацепция.

Категории: Общество нежелана бременност контрацепция методи противозачатъчни хапчета полово предавани болести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus