Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един от всеки трима гърци не е докосвал компютър

15 Юли 2014 / 10:07:01  GRReporter
618 прочитания

Близо един от всеки трима гърци заявява, че никога не е използвал компютър (34,4%), нито пък интернет (36,3%).

Повече са жените (40,8%), които не са ползвали никога интернет в сравнение с мъжете (35,9%). От друга страна процентът на гърците, които използват редовно интернет се увеличава непрекъснато през последните години и то с ускоряващи се темпове, в резултат на което 81% от потребителите го ползват почти всекидневно. Персоналният компютър остава най-популярното устройство за достъп до интернет (91,5% от потребителите), а благодарение на технологията 3G и «умните телрефони» напоследък се увеличава значително и достъпа чрез мобилни устройства (18,7%).

Това става ясно от изследване на "Наблюдател на информационното общество", проведено през 2013, във връзка с използването на новите технологии от гръцките  граждани.

От проучването става ясно, че в Гърция непрекъснато се увеличава процентът на хората, които купуват стоки или услуги за лично ползване през интернет, като най-популярни категории са дрехите, обувките и електронните устройства. Следвайки тенденцията и в останалите европейски страни гърците предпочитат он-лайн пазаруването пред местните продавачи, като са привлечени главно от потенциално по-ниските цени. Гърците осъществяват от една до пет покупки он-лайн на тримесечие, като харчат общо до 500 евро.

61,5% от анкетираните заявяват, че имат достъп до интернет от дома си, а 37,5% - не. По отношение на възрастовите групи, около 73,4% от хората на възраст 66-74 години казват, че нямат домашен достъп до интернет, както и 57,3% от хората на възраст 55-65 години. Най-малък е процентът без достъп до интернет сред младежите от 16 до 25 години (18,4%). Сред потребителите на интернет 81% го използват всеки ден или почти всеки ден, а 14% няколко пъти седмично.

Получаването на информация за стоки и услуги (76,7%), електронната поща (74,6%), четенето на електронни вестници и списания (70.5%), развлечението (игри-снимки-музика-филми - 63,9%) и занимаването със социалните мрежи, като Facebook (51,4%) са петте основни он-лайн дейности на потребителите.

Що се отнася до он-лайн пазаруването, като главен стимул се посочва намирането на по-ниски цени в сравнение с нормалните магазини (76%). Почти половината потребители (45%) плащат поръчаните стоки и услуги с наложен платеж (т.е. при получаването им), 29% плащат с кредитна карта, а 25% - с предплатена карта. 27,5% от он-лайн покупките се извършват чрез местни електронни магазини.

Голяма част от гражданите вярват, че благодарение на интернет се подобряват взаимоотношенията им с държавата (90%), и че участват по-активно в обществените дела (88%). По отношение на безопасността в интернет 60% заявяват, че са се сблъсквали с подобни проблеми, а 40% - не.

В областта на образованието повече от половината гръцки училища (54%) вече имат собствена интернет страница, а 30% от учениците използват „умен телефон“ в училище.

 

 

Категории: изследване нови технологии интернет Наблюдател на информационното общество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus