Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Джамия без минаре в Атина

10 Март 2013 / 12:03:27  GRReporter
1174 прочитания

На своя финален етап се намира случаят с построяването на мюсюлмански храм в Атина по нареждане на Андонис Самарас. Това ще бъде модерна сграда, която няма да напомня по нищо на османските джамии с минаретата. Единственото, което остава е обявяването на търга от Министерството на транспорта за да започнат строителните работи.  Решението е взето миналия септември, много преди обидното предложение на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган към гръцкия премиер Турция да плати за построяването на джамията в Атина.

 Писмото

 Не е случайно, че неотдавна с писмо мюсюлманските организации в Атина и по-конкретно Съюзът на пакистанците се обявиха срещу предложението на Едоган, подчертавайки, че проектът е въпрос, засягащ гръцкото общество и отхвърляйки по този начин опитите на Турция да се яви като защитничка на мюсюлманите в Атина. Това писмо същевременно е публично оправдаване на политиката за организиране на религиозните събития на мюсюлманите в Атина по сигурен начин и с уважение към религията им от страна на Министерството на образованието. Така например миналия август беше организиран Рамазан под егидата на секретаря по вероизповеданията  Георгиос Каландзис.

Издигането на храма ще прекрати неприемливото днес, а и безконтролно положение, свързано с незаконните джамии в Атина, които функционират в подземия и гаражи и наброяват повече от 100 в цяла Атика. Построяването на джамията, постоянно искане на мюсюлманите, които живеят в столицата от 1940, ще намали осъдителните гласове в Гърция, че не се уважава религиозната свобода на мюсюлманите, а и ще подобри международния образ на страната в мюсюлманския свят.

 За отбелязване е фактът, че към Върховния административен съд се обърна митрополитът на Пирея Серафим, които поиска законът за построяването на джамията да се обяви за противоконституционен и антигръцки. Източниците твърдят, че  независимо от решението на съда строителните работи могат да започнат всеки момент.

 Експлоатацията

 Искането  на митрополита обаче се използва от Турция, за да влоши представата за Гърция и за православната църква в арабските страни, където са седалищата на три православни патриаршии. Анкара повторно обвинява Гърция пред Организацията „Ислямска конференция” за липсата на джамия в Атина. Трябва да се отбележи, че въпросът, повдигнат от митрополита на Пирея е извън компетенцията на неговата митрополия и той дори не е жител на района. В същото време Архиепископът, в чиито район ще бъде издигнат храмът се обяви „за” построяването му, в духа на уважение на религиозните свободи.

Тъй като и теренът, и сградата на джамията са държавна собственост, обществото има право според ислямските традиции да определи настоятелството на храма. То ще се състои, както предвижда законът, от седем членове, двама от които ще бъдат предложени от мюсюлманските организации в Атина. Имамът ще бъде назначен с решение на министъра на образованието и ще служи две години.

Цената

Цената на строежа на джамията, която ще побира 350 души, възлиза на 846 000 евро. Проектът е дело на архитектурното бюро на Александрос Томбазис, което е създало някои от най хубавите джамии в света. Минаре няма да има, тъй като се смята, че няма да подхожда на околната среда. Сградата няма да се вижда от улица „Йера”, и ще има оптичен контакт с църквата „Свети Христофор”. Няма разрешение за построяване на жилища и според дипломатическите източници това ще предотврати опасността да се създаде гето около джамията.

Категории: джамия минаре Атина мюсюлмани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus