Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двойно повече университетски учебници от необходимото с милиони евро загуба за държавата

19 Декември 2010 / 10:12:05  GRReporter
1043 прочитания

 

Цели десетилетия продължава „танцът” на милионите евро, които се харчат за закупуването на учебници от гръцките университети. Какво от това, че студентите, които са се нуждаели от тях са били само по 250 000 на година? През всичките тези години са купувани учебници за два пъти по толкова, като разликата се е изпарявала в джобовете на хитреци, които са живеели на гърба на държавните университети без никакъв контрол от страна на техните управи.

Според министърката на образованието Анна Диамантопулу „никога не е бил провеждан никакъв контрол. Често са правени масови поръчки на учебници, които после са били захвърляни в складове. Те са стрували на държавата 80-90 милиона евро годишно”.  

Въпросът с учебниците е част от болните теми на висшите учебни заведения в Гърция. „Най-голямата част от финансирането на университетите винаги отиваше за разходите за учебници и винаги се питахме къде точно отиваха тези средства”, казва бивш служител, работил в министерството по време на управлението на Нова демокрация. Данните показват, че всяка година министерството е плащало все по-големи суми, докато броят на възползвалите се от безплатната придобивка е намалявал. В хода на годините се е разразил един невероятен пир, в който са се разпилявали безконтролно държавните финансирания към университетите в условия на абсолютна липса на прозрачност на централно ниво. В същото време студентите са били принудени да търсят учебници от различни места в страната.

„Никой не се занимаваше особено с този въпрос и от момента, в който това не предизвикваше оплаквания и въпроси нямаше и желаещи да проучат как стоят нещата”, казва отговорникът на секретариата в един от големите гръцки университети. Как е работела схемата? Преподавателите са предлагали своите учебници, които в много случаи са били поне 2-3 на студентите. Те, разбира се са избирали учебника на всеки преподавател и са отправяли своите молби към секретариатите на факултетите. От там са били подготвяни списъци с имената на студентите, които са имали право на безплатни учебници и са били изпращани на издателските къщи.

И някъде там нишката се е прекъсвала. Студентите е трябвало да отидат в книжарниците на издателствата, да се подпишат, че са получили учебниците и да ги вземат. Колко студенти са били те? Двеста хиляди, триста хиляди? „Министерството винаги плащаше за 500 000 учебници”, казват запознати с фактите източници. В същото време в някои катедри право да поръчват учебници за сметка на своите студенти са имали и самите преподаватели, като и в този случай не е бил правен никакъв контрол на техния избор. Част от пъзела са и преподавателите, които са издавали сами своите учебници.

От Министерството на образованието твърдят, че тази година за пръв път новата система за раздаване на безплатни учебници е „спечелила справедливо заплатата си”. Нововъведената електронна система показа, че броят на активните студенти в Гърция не надвишава 250 000. Вече бяха раздадени  над 31 хиляди учебници на студенти от 488 висши и полувисши учебни заведения. В това издателско „приключение” участваха 1022 издатели, като паралелно бяха раздадени и 110 00 електронни учебници с „безплатен вход”. „Тази година всички студенти получиха свои лични номера, с които влязоха сами в интернет и поръчаха своите учебници без изобщо да има намеса от страна на секретариатите на факултетите”, казват от министерството.

„Въпросът за учебниците бе от основните за министерството, затова и периодично се въвеждаха промени в законодателството с цел поправки в системата на раздаване. Последната бе въведена миналата година с новия закон, който осигури прозрачността на системата в интернет. Освен това бе въведен „многократният учебник”, както и задължението 1/10 от всички учебници да бъдат предоставяни на университетската библиотека”,  казват още бивши служители в министерството.

Според много преподаватели системата за раздаване на безплатни учебници е паралогизъм с гръцка инспирация, тъй като в останалите страни-членки на ЕС въпросът с раздаването на университетските учебници вече не занимава никого. „В чужбина държавата не раздава учебници. Те посещават университетските библиотеки, където намират всички учебници, които са им нужни. Разбира се, там имат библиотеки. Ние тук нямаме дори помещения, които да са приспособени за тази цел. Как да бъдат покрити нуждите на толкова хиляди студенти?”, казват преподаватели и подчертават, че във факултетите, които разполагат с библиотеки заинтересованите студенти са толкова много, че често образуват опашки на входа. 

 

Категории: ОбразованиеУниверситетибезплатни учебнициБиблиотеки издателства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus