Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Два случая на “луда крава” в мъртви животни

11 Март 2014 / 08:03:25  GRReporter
1286 прочитания

Гръцките санитарни власти обявиха, че са засекли два случая на болеста “луда крава” в мъртви животни от областта Фтиотида в централната част на страната. Животните са били на 6-годишна възраст и са били от холандски произход. В момента Националният животновъден център в град Лариса провежда масови проверки на животните в страната. По нареждане на Министерството на аграрното развитие Центърът е предприел всички извънредни мерки, предвидени в националното и европейското законодателство.
    Животновъдната ферма, където са гледани мъртвите крави е поставена под карантина и е забранено изнасянето на месо и месни продукти извън нейните граници. Всички хора, които работят в това стопанство са инструктирани за извънредните разпоредби, които трябва да спазват, за да ограничат разпространението на болестта. Извършват се изследвания във всички кланници на територията на Гърция, така че да се предотврати пътят на заразеното месо до крайния потребител.
    Последният случай на болестта “луда крава” бе засечен в Гърция преди почти 10 години. Тя не се предава от животно на животно, а се разпространява чрез храната и карантинния й период е между 2 и 3 години. Заразата може да се предаде и на човек чрез консумиране на заразено месо. Тя причинава у хората синдрома на Кройцфелд-Якобс, който може да се появи след 25-30 години.
    Гърция ще информира официално и европейските органи, защото очевидно системата на контрол на износа на месо и животни в Холандия, както и системата за внос на месо и животни в Гърция не работят надеждно.

 

Категории: луда крава Гърция Холандия мъртви животни проверки по кланиците синдром на Кройцфелд-Якобс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus