Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Духовете на Синтагма отново се разпалват

05 Април 2012 / 18:04:00  Виктория Миндова
913 прочитания

“Кръвта му тежи на вашите ръце, предатели”, гласи афиш поставен на дървото, където 77-годишният аптекар отне живота си в сряда сутринта. За втори ден хора на всякаква възраст посещават печалното място и оставят цветя, запалени свещи и прощални бележки. Някои са гневни, други са пълни с думи на съчувствие. Събитието разпали отново духовете в Гърция и бдението на Синтагма изглежда, че ще прерастне в нова вълна от протести.

Специално създадено по случая събитие във Фейсбук приканва гражданите да се стекат на площада пред парламента в шест часа вечeрта. В манифеста на събитието се призовават хората да реагират на случилото се и подобно на движението на Негодуващите да останат на Синтагма в знак на протест. Много от лицата, дейни през летните вълнения от миналата година могат отново да се видят между събраните на площада.

“Ние не избираме смъртта. Не искаме и други жертви”, се казва в интернет страницата на инициаторите на протеста. Към него се присъедини и младежката организация на комунистическата партия. Около 100 души от ПАМЕ дойдоха пеш от Омония със знамена в ръце, за да се вземат участие в общото недоволство. Властите на реда явно предусещат, че се задава нова вълна от ярост и за да предотвратят струпване на тълпи и размирици затвориха спирката на метрото на Синтагма от 17:30 часа.  

Още по обед на мястото на печалното събитие се бяха събрали граждани. Повечето бяха пенсионери или хора в напреднала възраст. Въпреки това между тях можеха да се различат и лицата на някои от дейните участници в движението на Негодуващите, които окупираха центъра на Атина в средата на миналата година. Между почитащите паметта на аптекаря бяха и представители от Съюза на фармацевтите от Додеканезите и други райони, които поднесоха венец от бели цветя. “И на мен ми намалиха пенсията, а едната ми дъщеря я съкратиха миналия декември, но не трябва да се отчайваме”, коментира със сълзи на очи възрастна жена, която бе дошла да постави китка цветя. Продавачка на лотарийни билети на площада каза пред GRReporter, че във втория ден на бдението са се събрали повече хора и допълни: “Не е лесно, но трябва да сме силни. Никой не трябва да се отдава на отчаянието”. За нея остава загадка защо аптекарят е избрал точно този начин, за да си замине от живота.

Според признанията на дъщеря му, починалият не е имал финансови задължения към институции или частни лица, но пенсията му е била значително намалена, както на всички останали хора в третата възраст в Гърция след разгара на икономическата криза. “Със самоубийството си той искаше да остави едно политическо послание. Той беше политически активен и много разгневен”, заявява пред гръцките медии съсед на аптекаря. 

Категории: ОбществоПолитика саноубийство Синтагма Негодуващи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus