Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Държавният сектор скова Гърция в 24-часова стачка

16 Юли 2013 / 09:07:39  Анастасия Балездрова
901 прочитания

Без напрежение и сблъсъци между демонстранти и полиция протече шествието и последвалият митинг пред сградата на парламента в Атина, пред която протестираха около пет хиляди души.

С лозунги в ръце учители от средното образование, общински служители, пазачи в училищата, музиканти от оркестрите на бившата държавна телевизия ЕРТ и други заети в държавния сектор протестират срещу приемането на проектозакона, който регламентира съкращенията на персонала в различни служби.

„Работа за всички. Уволнете Тройките”, „Ние сме хора, а не цифри”, „Образованието не се продава” са само някои от лозунгите, които държат в ръцете си протестиращите. Те блокираха булеварда пред парламента, както по време на протестите на Негодуващите преди две години. Някои скандираха и лозунга от онова време: „Да изгори този бордей – парламентът”.

За момент на стълбите на парламента се появиха депутатите от парламентарната група на СИРИЗА, които държаха огромен плакат с лозунга: „Да уволним правителството. Не на уволненията в частния и държавния сектор”. Левите бяха посрещнати с бурни ръкопляскания и одобрителни реакции.

Организираното от синдикатите на работещите в държавния и частния сектор АДЕДИ и ГСЕЕ шествие потегли малко след 11:30 от площад Клавтмонос с моторно шествие на общинските полицаи от Атина и Пирея. Последваха ги няколко хиляди техни колеги от различни държавни служби. Когато пристигнаха в долната част на площада, в горната част на Синтагма протестираха членовете на комунистическия синдикат ПАМЕ. Млади мъже с червени знамена и хванати под ръка бяха сформирали човешки вериги, за да не позволят на никой да се включи към протестиращите.

Това предизвика отрицателни реакции сред участниците в шествието на синдикатите, които коментираха негативно продължаващата практика на комунистите да организират свои протести и шествия и да ги охраняват, за да ги предпазят от провокации.

Хиляди хора са се събрали в центъра на Атина и скандират лозунги срещу предстоящите съкращения на държавни служители и срещу политиката на правителството на Андонис Самарас. "Хунтата нигога не си е ходила. Просто сега е облечена в костюми и се намира в парламента", е един от лозунгите на протестиращите. Хиляди членове на синдикатите на заетите в държавния и в частния сектор тръгнаха от площад Клавтмонос и в момента се намират пред сградата на парламента на площад Синтагма. Преди тях пред парламента премина и многохилядното шествие на комунистическия синдикат ПАМЕ. До момента няма инциденти, прави впечатление, че силите на реда са доста по-малобройни от нормалното.

С основен лозунг „обсаждаме парламента – настояваме да оттеглят проектозакона” двата големи синдикати ГСЕЕ и АДЕДИ сковаха цяла Гърция в 24-часова стачка. Така те засилват протестите си срещу очакваните съкращения в държавния сектор.

Правният текст бе гласуван от компетентната парламентарна комисия в понеделник, а днес ще бъде внесен за обсъждане от пленума на Народното събрание. Законът, който ще открие пътя за съкращенията на огромния в някои държавни служби персонал се очаква да бъде гласуван в сряда.

Основният протестен митинг ще се проведе от 11:00 на централния атински площад Клавтмонос. Половин час по-рано на площад Омония ще се съберат членовете на синдиката ПАМЕ – орган на Гръцката комунистическа партия.

Общинските служители ще проведат отделен митинг пред офиса на профсъюза си на  площад Караискаки в 10:30.

От 19:00 синдикатите организират нов митинг и концерт на площада пред парламента.

В стачката участват всички държавни служители, служителите в общините, осигурителните каси, държавните предприятия, банковите служители, лекарите и работещите в сферата на здравеопазването, транспорта и пристанищата. Работещите в печатните медии, радиото и телевизията ще прекъснат работа между 10:00 и 14:00.

Стачният ден се очаква да бъде особено тежък за останалите жители на гръцката столица. От съображения за сигурност полицията нареди да бъдат затворени станциите на метрото в района, където ще се проведат митингите и шествията. Така, след 09:30 метрото няма да спира на Евангелизмос,  Синтагма и Панепистимио.

Автобусите и тролеите ще се движат от 09:00 до 21:00, докато влаковете няма да извършат нито един от всекидневните си маршрути. Метрото, електричката и трамваите ще се движат нормално.

Протестите ще продължат и в сряда. В 19:00 синдикатите организират митинг пред парламента, а общинските служители отново ще проведат отделно шествие. В същото време кметовете ще се съберат на протест пред министерството на вътрешните работи, след което ще проведат шествие към парламента и ще предадат манифест до неговия председател и лидерите на партиите. Управителният съвет на Асоциацията на гръцките общини ще реши какви ще бъдат следващите действия на местните администрации след гласуването на спорния проектозакон.

Категории: Общество стачка държавен сектор съкращения проектозакон парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus