Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавна служителка направи опит за самоубийство

15 Февруари 2012 / 20:02:22  Виктория Миндова
1663 прочитания

По обяд малко преди 12:00 часа жена и мъж се качиха на прозореца на третия етаж на сградата на Организация работнически дом на улица “Солому” с намерение да извършат самоубийство. Семейството са държавни служители в публичната организация, която предстои да бъде закрита след въвеждането на новия Меморандум за финансова помощ. Те са родом от град Превеза и са родители на дете с тежко хронично заболяване на черния дроб. Преди пет години успяват да получат назначение в столицата, за да могат да се възползват от най-добрите специалисти в областта на специфичното заболяване.

“Детето им влиза и излиза от болниците постоянно. Продадоха цялото си имущество в Превеза, за да могат да плащат лечението. На месец лекарствата и медицинската грижа им струва три хиляди евро и знам, че са взели сериозни кредити, за да подсигурат нужната лекарска помощ”, заяви специално за GRReporter представителят на работническия съюз към организацията Каракацанис. Той каза, че името на жената е Хара (Радост в превод от гръцки), на 35 години, а съпругът се казва Спирос и е на 45 години. И двамата са служители в отдела за отпускане на заеми към Организация работнически дом.

Полицията, пожарната и психолозите от районния отдел на вътрешните работи пристигнаха на мястото на събитието незабавно. Преговарящите с двамата съпрузи убедиха мъжа да слезе от перваза на сградата и да влезе вътре в малко след като помощта дойде. Хара обаче отказа да чуе гласовете на психолозите. От булевард Патисион можеше да се види как тя постоянно плаче и бърше сълзите си в ръкавите на черния си пуловер. Пожарникарите отдолу опънаха надоваем спасителен дюшек, който бе центриран под балкона, на който младата жена седеше, а краката й висяха в пространството.

Каракацанис, който е началник на финансовия отдел на службата определи Хара като тиха и спокойна жена, но подложена на голямо напрежение. “Проблемът с детето им е много голям и болестта, която има е рядка и трудно лечима. Постоянно тичаха между болници и лекари и всички в офиса знаехме, че се борят с тежка житейска ситуация, но никой не очакваше, че ще се стигне до тук”.

Два часа и половина след началото на инцидента жената започна да става неспокойна. Изправи се, като продължаваше да плачеше. Домакиня от съседната сграда излезе на балкона и се опита да я успокои. Пожарникарите опънаха още един предпазен дюшек. Хара отново седна на перваза, но отказа да влезе в сградата.

Полицията бе отцепила района около административната сграда, а потоци от хора, журналисти и телевизионни камери се бяха скупчили на ъгъла на булевард “Патисион” и улица “Солому”. Някои минувачи отминаваха забързани, други се спираха. Към три и половина една жена на средна възраст се спря и започна да агитира скупчените на улицата хора да извикат в един глас “Обичам те!”, за да вдъхнат доверие на Хара. След дълго настояване, еди мъж се обърна към нея и й заяви: “Ако беше толкова лесно, нямаше да се намира на балкона в момента”. Друга възрастна жена попита: “Няма ли някой министър да дойде тук да поговори с горката жена, за да я убеди да не прави глупости?”. В отговор на това предложение група хора откликнаха спонтанно с очевидно развеселени: “Тогава със сигурност ще скочи!”

Началникът на полицията отговарящ за района помоли гражданите да се разпръснат, но нямаше голям успех. Полицейски кордон отдели журналистите, които следяха действията на Хара от обикновенните наблюдатели. Към четири и половина жената стигна изтощение и пожарникарите побързаха да я внесат във вътрешността на сградата и опасността премина. 

Категории: Общество криза самоубийство Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus