Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държат в дървени клетки деца с умствено изоставане

15 Ноември 2014 / 13:11:48  GRReporter
963 прочитания

Деца със специални нужди са били принуждавани да прекарват цели денонощия затворени в дървени клетки, при условия, които напомнят други времена.

Пет години след първия репортаж за клетките, BBC публикува кадри от Центъра за грижи за деца със специални потребности в град Лехена, които показват, че нищо не се е променило.

„За тяхно добро”

„Преди направата на клетките, децата бяха постоянно вързани в ръцете и краката за креватчетата им. Клетките бяха направени за тяхна сигурност, тъй като персоналът не е достатъчен” обяснява медицинска сестра, работила там, опитвайки се да оправдае ужасите.

Според BBC, има само една медицинска сестра и един помощник на етаж, а в центъра няма постоянен лекар. „Ако сега някое от децата трябва да отиде в болница, го съпровожда една от сестрите. А с останалите деца остава само един човек, който да се грижи за тях” добавя медицинската сестра

„Клетките са необходимо зло”

От своя страна новата директорка на центъра Дзина Цукала подчертава, че „не трябва да има клетки. Обаче без тях центърът няма да може да функционира, заради липсата на персонал”.

„Някои от децата се самонараняват. Така по съвет на лекаря използваме тези дървени прегради. Другите деца са свободни да си комуникират по между си и в някаква степен да си влияят” казва тя..

Директорката на центъра Дзина Цукала

Европейци разкриха този ад

Припомня се, че срамните снимки за първи път бяха публикувани преди 5 години, когато група студенти от европейски страни работиха като доброволци в центъра. Изненадани от условията, при които живеят хора със специални нужди, доброволците ги описаха в документ, изпратен на политици от ЕС и на хуманитарни организации.

Разкритията предизвикаха намесата на омбудсмана. Той изготви доклад, според който „практики, свързани с дългосрочни ограничения са напълно незаконни и са в противоречие със задължението за уважение и закрила на човешките права”, призовавайки правителството да се намеси.

Публикацията на BBC

„Боядисаха” кошмара

Пет години по-късно положението е същото. Единствената разлика са добавените цветове, които да придадат по-... приятна нотка на клетките. Успоредно с това е създадена стая заигра. Обаче няма служител на разположение, който да седи с децата и те седят сами там, гледайки стените.

Категории: деца със специални нужди клетки BBC репортаж
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus