Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Древна порода коне на Скирос търси ново амплоа

21 Май 2014 / 13:05:31  Анастасия Балездрова
1380 прочитания

Скирос е не принадлежи към никоя от островните групи в Егейско море. Той лежи под Спорадите и над Кикладите и много близо до остров Евия и в действителност прилича на откъсната част от него.

Още с наближаването към пристанището Линария в западната част на острова, посетителят на Скирос вижда един съвсем различен пейзаж. На север той е покрит с гъста гора, а на юг планината Кохилас е почти лишена от растителност. Силните ветрове, но и хилядите кози не позволяват на дърветата да се пораснат и развият и затова повечето от растенията приличат на създадени от природата бонзаи.

Там, на платото Арис могат да бъдат видени групи от коне, които са доста ниски на ръст. Това са прочулите се през последните години кончета от Скирос, които имат пропорциите на големите коне, само че в умален вид. Височината им достига до 116 см.

Всички те имат собственици, които и до днес ги използват за някои земеделски работи от пролетта до есента. След това те оставят кончетата на свобода и те живеят в полудиво състояние до следващата пролет.

Според изследователи на породата кончетата от Скирос са една от най-древните оцелели до днес породи. Някои дори смятат, че те са връзката между древните прародители и съвременните коне. Кончетат от Скирос са особено издържливи и толкова приспособени към средата си, че не се нуждаят от подковаване, въпреки че живеят в скалисти региони.

„Те в никакъв случай не трябва да бъдат бъркани с понитата, които са създадени от хората чрез чифтосването на гноми с гноми. Кончето от Скирос е продукт на природна селекция и затова полагаме усилия да опазим породата”, заяви за GRReporter председателят на Асоциацията „Кончетата от Скирос” (www.skyrianhorsesociety.gr) Никос Критикос.

Зоотехник по професия, той се върнал на острова, откъдето произхожда семейството му през 2000.  „Поисках да видя всички кончета, тъй като това беше темата на дипломната ми работа. Оказа се, че тогава на целия остров бяха останали 86, от които само 40 бяха чистокръвни. Това означаваше, че броят на популацията беше критичен и трябваше да предприемем действия, за да спасим породата”. Със съдействието на министерството на земеделското развитие и съфинансиране от Европейския съюз целият остров се ангажирал в изпълнението на програмата за спасяването на кончетата. В резултат на тези усилия днес в Скирос живеят 200 кончета, а други 100 се намират на различни места в Гърция и чужбина.

Основната задача на асоциацията е създаването на родословна книга на породата и регистрирането на всички чистокръвни екземпляри. „За тази цел използваме електронни чипове, а проверката затова дали бащата е чистокръвен се провежда с ДНК-тест”, разказа Критикос.

Освен това членовете на асоциацията лекуват болните коне, които след това отново пускат на свобода. Онези от тях, които не биха могли да оцелеят сами остават в някоя от фермите на острова. През зимите, когато времето е много лошо те оставят храна за кончетата на различни места в гората.

В миналото симпатичните еднокопитни животни са били широко използвани в различни земеделски дейности и най-вече при вършеенето на житото. Но навлизането на машините в земеделието практически оставило без работа тези помощници. „Това е и причината за намаляването на техния брой. Хубаво е, че гледаме кончетата във фермите, но е необходимо те да започнат да участват отново в някакъв производствен процес”, поясни зоотехникът. По думите му едно подходящо решение би било организирането на конен туризъм с терапевтична цел на острова. „Кончетата са много дружелюбни и се обучават много лесно. Те са ниски и малки и това ги прави идеални за терапевтична езда от деца с двигателни проблеми”, допълни той.

За любителите на кончетата от асоциацията са предвидили програма за осиновяване. „Желаещите могат да изберат конче според пола, възрастта и цвета. Осиновяването се състои в участието в годишните разходи по прехраната и лечението на кончето. Имаме три категории такси: от 475, 250 и 175 евро годишно. Осиновителят има възможността да посещава кончето когато пожелае, а ние му изпращаме редовно снимки и информация за неговото състояние”. В допълнение осиновителят получава официален документ, че през конкретната година е настойник на даденото конче.

През последните години е нараснал и международният интерес за кончетата в Скирос. Тази година от 20 до 22 юни на острова ще се проведе първият фестивал за породата, на който посетителите ще имат възможността да опознаят както кончетата, така и красивия егейски остров.

Категории: Пътеписи Скирос кончета древна порода терапевтична езда компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus