Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Домашен арест с електронна гривна

02 Март 2013 / 13:03:14  GRReporter
1867 прочитания

Гривната дава възможност на нарушители на закона, които вече имат наложени наказания, да изтърпят остатъка от присъдата на постоянния си адрес, тоест в режим на домашен арест, или в друго място по избор. Основното условие е на ръката или на крака им да бъде поставена електронна гривна, съдържаща микрочип. Задържаният, носейки гривната е свързан 24 часа със специална апаратура. Тази мярка не се отнася до онези, осъдени за участие в терористична или престъпна групировка.

Министърът на правосъдието Андонис Рупакиотис предложи законопроекта електронните средства на наблюдение на обвиняеми, осъдени и затворници в отпуска за обсъждане, което ще приключи на 11 март. Според този законопроект, осъдените на лишаване на свобода могат да подадат заявление да бъдат освободени при условие, че изтърпят остатъка от присъдата под домашен арест и под електронно наблюдение.  Това може да стане в случай, че са изтърпели 2/5 от присъдата си, а ако е доживотна - поне 16 години. Ако има натрупани повече присъди, осъденият трябва да е изтърпял 2/5 от всяка една от тях. Във всеки случай осъденият може да бъде освободен под електронно наблюдение, ако е изтърпял 20 години. От тази мярка са изключени онези, които са осъдени за предателство.

Онези, които носят гривна, могат да излизат в предварително определени часове извън мястото на домашен арест заради работа, образование или професионално обучение, заради участието им в одобрена програма за подкрепа и отказване от наркотиците или алкохола или изпълнение на наложени им задължения.  Освобождаването им под домашен арест може да бъде отменено, ако не се  изпълняват условията.

Според законопроекта, решенията за освобождаване под домашен арест се вземат от съвета на областните съдии по  мястото на издаване на присъдата. Осъденият не се призовава пред този съвет. Ако молбата му не бъде приета, може да подаде нова след два месеца. Непълнолетните могат да бъдат освободени под домашен арест ако са изтърпели 1/3 от наложеното им наказание. Молбата им трябва да бъде съпроводена от доклад на социалните служби.

Ако някой се опита да избегне наблюдението от компетентните власти, като премахне, повреди или се опита да въздейства на гривната или на системата за електронно наблюдение или подправя свързаните с наблюдението данни от личен характер, се наказва със затвор до една година. Това наказание получават и онези, които при повреда или неправилно функциониране на електронната система избягнат електронното наблюдение.

Цената на гривната се поема от обвиняемия, освен ако не бъде решено че не може да го направи по икономически причини. В този случай се поема от държавата.

Онези, които са осъдени на доживотен затвор по закона за наркотиците, могат да бъдат освободени под домашен арест с електронно наблюдение, ако са излежали поне 18 години.

Категории: домашен арест присъда електронна гривна наблюдение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus