Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Докато има търсене трафикът на хора не може да бъде прекъснат

03 Април 2012 / 15:04:30  Анастасия Балездрова
2065 прочитания

Вторник не е от най-подходящите дни за спортни срещи, особено в утрешните часове. Въпреки това закритото игрище в Олимпийския комплекс в Атина от много рано се напълни със стотици ентусиазирани фенове.

Мачът не беше организиран със спортна цел. Той беше част от кампанията за информирането на обществеността срещу трафика на хора с призив „Прекъснете веригата”. Ветерани и настоящи членове на гръцкия национален отбор, чуждестранни играчи в гръцки отбори, звезди от NBA, актьори и певци предизвикаха фурор в трибуните с виртуозните и не чак толкова професионалните си изпълнения. В паузите момичета от танцовата група към организацията The No project забавляваха своите съученици.

„Участваме с г-жа Джуди Бойл, организаторката на The No project. Tя дойде в нашето училище за презентация. Каза ни, че всеки от нас може да помогне за разпространяването на идеята чрез своето хоби. Например на мен ми харесва да рисувам и помогнах като нарисувах един от афишите. Сега сме на една от спортните изяви. Има и група от танцьори. Целта е младите хора да бъдат информирани за проблема с трафика на хора.

Първия път, когато дойде в училището и ни разказа за трафика бяхме много шокирани и развълнувани. Тя ни каза, че можем да участваме в кампанията по какъвто начин искаме и дори да предприемаме собствени инициативи”, разказа Ариадни, която беше облечена с фанелка на организацията и е нейна посланичка.

„Когато научих какво се случва на жертвите наистина се шокирах, защото нямах представа, че всичко това се случва. Мрежата, която се занимава с трафик на хора е много добре разпространена сред нас. Ако не обръщаме внимание на това тя ще продължи да се разраства. За да спре трябва да информираме за нея колкото се може повече хора”, допълни Алескандра.

Според скорошен доклад на ООН Гърция се намира сред страните, в които проблемът с трафика на жертви на сексуално насилие е много сериозен. Те са предимно жени от Източна Европа, Балканите и Африка. Често те са трафикантите ги държат заключени в апартаменти, където водят своите клиенти. В други случаи им отнемат личните документи или просто заплашват техния живот или живота на близките им, за да ги принудят да проституират. Психическият тормоз често е съпровождан от физическо насилие и мъчения.

„В учебниците по история пише, че робството е приключило през 1833 и, че вече не съществува. Както много други от съучениците ми аз също не знаех почти нищо за това, което се случва днес и колко сериозен е този проблем. Сега участвам в различни прояви на The No project като семинари в училища, преконференции и други. Смятам, че начинът, по който се разпространява идеята сред младите хора чрез презентации и социалните медии е наистина най-добрият за разпространението на идеята”, разказа Никол Хелми.

17-годишното момиче смята, че другата важна стъпка е информирането на момичетата в страните, от които идват. „Не е възможно да променим нещата изведнъж. Трябва да действаме последователно. Да се справим с проблема в Гърция и след това да помогнем и на другите страни. Тя е важна брънка във веригата на трафика с хора, защото много момичета от Източна Европа идват тук в търсене на по-добър живот. Лъжат ги, че ще им намерят работа, а когато дойдат тук им вземат личните документи и след това се държат с тях като с робини. Това, което им се случва е много опасно и прави нещата още по-страшни. И това се случва навсякъде. В блока, в който живея аз. В блока, в който живеете вие. Трябва да попречим на това. мисля, че е много важно днешните деца, които са бъдещето на света да приемат посланието и да го разпространят в целия свят”.

Скаутите Елса и Христина също помагат на организацията. „Ние сме скаути и си сътрудничим с проекта, понеже подготвяме реферат на тема трафика на хора. Той ще бъде представен на скаутската среща след две седмици в Патра. На нея ще присъстват около 700 скаути от цялата страна и така ще можем да мобилизираме колкото се може повече младежи”, разказаха Елса и Христина.  

The No project се определя от нейната създателка като независима организация срещу съвременното робство. „Целта ни е да привлечем вниманието на младежите с помощта на музиката, с видеоматериали, филми, изобразително изкуство, танци като хип хоп, образованието и социалните медии. Като организация съществуваме от около година и половина, но аз лично се занимавам с този проблем от десет години”, разказа учредителката на проекта Джуди Бойл. През цялото това време тя си е сътрудничила и продължава да го прави със социални работници, службите за борба с организираната престъпност и други подобни институции.

„Не съм привърженик на сензационния начин на представяне на престъпленията, свързани с трафика на хора. Вярвам в силата на обучението, затова си сътрудничим с образователни институции, където организираме програми за борба с трафика. Ако работя със 100 преподаватели, това означава че информирам поне 100 хиляди ученици за този проблем. Докато хората не се научат да откриват престъплението, свързано с трафика на човешки същества не бихме могли да направим почти нищо за това. Информирането на публиката е първата стъпка в тази борба”.

Категории: Общество трафик на хора кампания баскетболен мач училища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus