Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Докато другите протестират

26 Септември 2012 / 17:09:24  Анастасия Балездрова
1063 прочитания

 Днес в Гърция се проведе общонационална стачка срещу новите икономически мерки, които се очаква да бъдат обявени и гласувани от парламента. Центърът на столицата за пореден път се превърна в театър на сблъсъци между демонстрантите и полицията. Какво обаче се случва на разстояние от няколко десетки метра от площад Синтагма, където се разразяват събитията? Дали цяла Атина е замръзнала в очакване на тежките сблъсъци или животът тече нормално?

GRReporter реши да направи паралелен репортаж. Разходката започна, когато първите групи от демонстранти пристигаха до площад Синтагма. По същото време на площад Монастираки туристите се възползваха от все още лятното време, за да посетят археологичните обекти.

 

Туристи и гърци се разхождаха между магазините, пиеха кафе или обядваха и се наслаждаваха на гледката към Акропола. Малко преди 14:00 към станцията на метрото започнаха да прииждат първите демонстранти, които бяха завършили своето шествие и бързаха да напуснат Синтагма, за да се предпазят от потенциалните сблъсъци и душове от сълзотворни газове.

Постепенно  започнаха да се пълнят малките ресторанти, които предлагат дюнери и други месни ястия на достъпни цени. Прегладнелите демонстранти, които се бяха отправили към стачните митинги рано сутринта изпълниха уличките. Цели компании се отправиха към по-големи таверни, за да обядват и да се отморят от дългото шествие.

„Започна се”, каза един собственик на магазин на друг и допълни, че е чул информацията по радиото. Изведнъж идилията на площада и района около него се наруши от десетките демонстранти с хирургически маски или шалове на лицата, които бързаха да се отдалечат от задушливите сълзотворни газове.

Категории: Общество стачка Атина Монастираки туристи ресторанти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus