Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Договори за съжителство на хомосексуални двойки в Гърция

30 Ноември 2013 / 20:11:53  GRReporter
1272 прочитания

С отделен закон, а не с допълнение към антирасисткия закон ще бъде въведено признаването на съжителството и на хомосексуалните двойки, след скорошното решение на Европейския съд срещу Гърция.

Кръгове от Министерството на правосъдието изключиха вероятността да бъде внесена поправка към антирасисткия закон, който в момента очаква гласуване в парламента, отбелязвайки, че правителството ще разгледа възможността за внасянето на отделен законопроект или за съчетаването с други законови разпоредби (например промени в семейното право).

Решението на Европейския съд, който осъди Гърция за нарушаване на Европейския договор за правата на човека, който забранява дискриминацията заради изключването на еднополовите съжителства от договорите за съжителство, не оставя много място за действие и очевидно съответната разпоредба трябва да включи и хомосексуалните двойки в тези договори. От правителствените среди обаче отбелязват, че трябва внимателно да се проучат всички страни на правата и задълженията, които се създават, нещо което ще изисква време.

Възможно е скоро, по предложение на ПАСОК, да се добави в антирасисткия закон  член, наказващ дискриминацията заради сексуална ориентация. Такъв член е имало в първоначалния вариант.


Хомосексуалният брак е законен в 9 страни

Все повече страни пристъпват към признаването на правата на хомосексуалистите. Въпреки съпротивата консервативните политици, принципите на равенството, както и съдебните решения карат все повече страни да приемат съответните законови разпоредби. 9 страни (Белгия, Дания, Франция, Исландия, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция) позволяват граждански брак между хомосексуалисти. Други 13 страни (Австрия, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Лихтенщайн, Швейцария, Великобритания, Андора, Чехия, Хърватска, Люксембург, Словения ) признават правата на хомосексуалните двойки чрез договори за съжителство. Единствените, които имат в законодателството си договорите за съжителство, но само за хетеросексулани двойки са Литва и Гърция.

Правата
Трябва да се отбележи, че повечето страни договорите са възприети, за да защитят правата главно на хомосексуалните двойки.

„Гръцкият договор за съжителство е от най-слабите в Европа, не дава осигурителни, пенсионни и данъчни права” казва юристът Вангелис Малиос.

Има съпротива и по въпроса за осиновяването. Много страни разрешават на хомосексуалисти да осиновяват деца- биологичните или осиновените деца на партньорите си, а някои разрешават на отделни лица да осиновяват деца. В малко страни (Исландия, Швеция, Дания) се позволява общо осиновяване от хомосексуални двойки.

В Амрика в 11 страни хомосексуализмът е все още незаконен, а 5 страни са признали гражданския брак  между хомосексуалисти (Аржентина, Канада, Уругвай, САЩ и някои части на Мексико). В Бразилия, Колумбия и Еквадор е признато правото на съжителство на хомосексуални двойки.

Митрополит Серафим заплашва депутатите с отлъчване

Митрополитът на Пирея Серафим заплаши с отлъчване депутатите, които гласуват промените за договорите за съжителство за хомосексуални двойки.В изявлението си Серафим говори за хомосексуализма като за „най-гнусния и нечист грях”.Успоредно с това призовава правителството да не пристъпва към тази „обида към Бог и хората”. Според него хомосексуалното съжителство обижда човешката същност и не се наблюдава дори при животните.

Лица: Манолис и Янис

Искаме същите възможности като всички

„След като има същите задължения като на всички гърци, не разбирам защо да нямам и същите права”. 27-годишният графичен дизайнер Манолис има връзка от 2 години с Янис и както казва, обмислят възможността да пристъпят към договор за съжителство.

Както добавят активистите, има много двойки, които очакват този момент. „Искам да мога да подавам обща данъчна декларация с партньора ми. Искам, ако ми се случи нещо, да може да дойде в болницата и да ме види, а не да му забраняват, защото не е роднина, Нмям същите възможности като другите граждани, лишават ме от право на избор.” Казва Манолис.

„Някой ще каже, че това не е от жизнена важност, защото народът днес гладува, Обаче се касае за основната тема на правосъдието и равенството. И ние като хомосексуалисти трябва да можем да създаваме семейства” допълва той. Според него в договора за съжителство трябва да са включени всичко, което е в сила и за хетеросексуалните двойки.

Манолис признава, че договорите ще доведат до по-лесно приемане от околните.  „Ще удари по обществения расизъм. Вече ще сме законово защитени”. Обаче, както казва, договорът е само първата стъпка, направена от другите страни отдавна.

 

Категории: хомосексуални двойки права договори за съжителство занова поправка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus