Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До четири години се чака за пенсия в Гърция

10 Март 2014 / 12:03:54  GRReporter
2945 прочитания

Натрупалите пенсионен стаж в Гърция чакат от една до четири години, за да получат пенсии от местните осигурителни фондове. Според репортаж в гръцкия всекидневник Етнос 375 000 молби за пенсии и еднократна помощ при пенсиониране залежават от няколко години в чекмеджетата на касите, без да се обработват. Практически гръцката държава прилага неформално спиране на  този вид плащания.

Това предизвика реакции от страна на представителите на кредиторите най-вече относно разпределението на бюджетния излишък през 2013. Членовете на тройката се съмняват за стабилността на гръцката осигурителна система, като се позовават именно на данните за закъсненията в одобрението на молбите за пенсиониране. Препоръката им към правителството е да не изхарчат бюджетния излишък в предизборни надбавки към различни социални и професионални категории, а да го запазят като резерва за покриването на бъдещи нужди на пенсионните фондове.

Към настоящия момент пенсионните фондове не са одобрили почти 190 000 основни и 130 000 помощни пенсии. В допълнение над 55 000 души очакват да получат еднократна помощ при пенсиониране вече над две години.

Според експерти в областта на социалното осигуряване за незабавното изплащане на всички тези дължими пенсии Гърция ще трябва да изплати 3 милиарда евро. Сума, която е двойно по-голяма от бюджетния излишък от 1,5 милиарда.

В най-големия пенсионен фонд ИКА необработените молби за пенсиониране са 95 000. Според синдикалната организация на служителите ПОСЕ-ИКА средното време на чакане за осигурените лица, чийто цялостен стаж е изплатен в конкретния фонд е 13-14 месеца. За случаите, в които осигурените имат стаж и в други осигурителни каси, времето на чакане достига до 2 години.

ЕТАЕАМ е фондът за помощни пенсии към ИКА. Молбите там са 75 000, а за одобряването им се чака между 2 и 3 години.

В осигурителния фонд на работещите на свободна практика забавените пенсии са 20 000 и средното време за обработка на молбите е една година. Тук също важи „правилото”, че ако осигуреното лице има стаж и в друга каса, чакането се удължава до 20 месеца.

Между 25 000 и 30 000 са държавните служители, които са подали молби за пенсиониране, но все още не са получили пенсиите си. И сред тях времето до желаното крайно решение за отпускане на пенсия варира от 12 до 24 месеца. Чакането в осигурителния фонд на фермерите ОГА е около година.

Подобна е ситуацията и в останалите осигурителни фондове. В същото време председателят на федерацията на служителите в осигурителните фондове ПОПОКП Атанасиос Капотас предупреждава, че намаляването на техния персонал „влошава положението и през следващите месеци се очаква ново увеличение на времето”, в което бъдещите пенсионери ще очакват заветното решение.

От министерството на заетостта и социалното осигуряване твърдят, че електронният регистър на осигурителния профил на всички осигурени в Гърция лица ще реши въпроса със закъсненията. За тази цел е необходимо да се дигитализират 90 милиона ръчно написани списъци, които днес се намират в различните осигурителни каси. Според източници от ведомството след  края на тази процедура осигурените ще могат да проверяват сами своя стаж и да бъдат информирани кога ще имат право да подадат молба за пенсиониране.

Въпреки че задачата изглежда трудно постижима от министерството смятат, че създаването на електронната база данни за хората, които са влезли в пазара на работа след 1 януари 1994 ще може да бъде готова през октомври тази година. На първо време мярката ще включи осигурените в ИКА, във фондовете на работещите на свободна практика ОАЕЕ и ЕТАА, във фонда на морските работници НАТ и фермерите. Пълният електронен списък с осигурителната история на всички осигурени в Гърция лица от средата на 70-те години на миналия век до днес се очаква през следващата година. 

Категории: Общество пенсии пенсионни фондове стаж ИКА Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus