Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дим от скара и месо на корем преди Великденските пости

20 Февруари 2014 / 13:02:20  GRReporter
2499 прочитания

Цикнопемти е гръцкият традиционен празник, който вегетарианците ненавиждат. Той се празнува всяка година в предпоследния четвъртък преди началото на Великите пости. Самото име на празника подсказва, че той е свързан с пиршества и най-вече консумация на печено на скара месо. Тази вечер ресторантите, които се славят за доброто си месно меню, таверните, а и скарите в дворовете и балконите ще задимят още от рано.

Въпреки че не е почивен, денят определено носи празнична атмосфера. Месарите от покрития пазар „Варвакиос агора” в центъра на Атина вече започнаха да пекат и черпят жителите и посетителите на гръцката столица. Както обяви техният председател Клеантис Циронис, месарите са предоставили 1,5 тона месо, а общината в Атина е подсигурила почерпката с вино.

Ето няколко любопитни факти във връзка с празника, който според Wikipedia съществува също и в други страни – Полша и Германия, където се нарича Дебел или Тлъст четвъртък.

- Смята се, че за празнуването му е избран четвъртият ден от седмицата, тъй като сряда и петък традиционно са постни дни за източноправославните християни.

- Името на празника е свързано с думата „цикна”, която означава миризма на прегоряло печено месо и „пемти” – четвъртък.

- Денят поставя началото на карнавалната десетдневка, която завършва в неделя преди Великия пост. Тази година тя се пада на 2 март.

- В миналото в някои краища на Гърция традиционното колене на прасетата е започвало седмица преди Цикнопемти.

- В целия регион на Пелопонес на днешния ден се колят прасета, а от месото им се приготвят различни храни като пихтия, пръжки, луканки, свинска мас и сланина.

- В региона на Серес жителите палят големи огньове, на които пекат месо, а по-смелите скачат в тях.

- В Комотини основните персонажи на празненството са кокошките, които домакините пърлят и подготвят за неделната трапеза на Месни заговезни. Според традицията сгодените двойки си разменят подаръци – храни. Мъжът изпраща на годеницата си кокошка, а тя на него – пълнена кокошка и баклава.

- В Патра съществува традицията „Кулура”, която е свързана със сватбата. Според местната устна традиция Янула – дъщерята на геврекчията смятала, че адмирал Уилсън бил лудо влюбен и искал да се ожени за нея. Затова всяка година на Цикнопемти „тя” се облича в булчински одежди и отива на пристанището да го посрещне в компанията на своите съграждани, които танцуват и се забавляват.

- „Петеголеция” е името на обичая на Цикнопемти на остров Корфу. „Петеголеца” или „петегульо” е местната дума за обичаната от много хора практика да разнасят клюки. Така, на тази вечер на централния площад в град Керкира се провежда една подобна на театрална постановка, в която местните жители се превръщат в „клюкари” и обсъждат комични истории от острова.

- На остров Иос в Егейско море традицията повелява кукерски игри. Жители на острова навличат кожи на животни, закачат звънци на поясите си и обикалят къщите и магазините. На остров Порос пък младежите крадат по един макарон, който след това слагат под възглавниците си, за да сънуват бъдещата си съпруга.

- Подобна е традицията и в региона на Епир, само че там младежите слагат под възглавниците си ленти от традиционното гайтанче, които се късат по време на последното хоро в деня на Месните заговезни.

- Град Науса в Северна Гърция е известен с традициите си в периода преди Великденските пости. Млади мъже се обличат като „еничари” и „булки” и обикалят целия град под звуците на зурни и тъпан.

И понеже където и да се намирате миризмата на печено месо със сигурност ще ви настигне, просто седнете и хапнете. Но преди това се обадете за резервация в любимия си ресторант, защото въпреки кризата празни места не се очаква да има.  

Категории: Общество Цикнопемти Велики пости Месни заговезни печене на месо празник
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus