Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Девствената красота на Самотраки

08 Юни 2014 / 12:06:59  GRReporter
4080 прочитания

Вълшебни плажове, поточета, реки, които идват от планината Саос и се вливат в морето. На Самотраки намират убежище много прелетни птици и тюлените Monachus monachus. А защо не и вие?

Плажове за всички вкусове

Пахия Амос е най-красивият плаж на острова и единственият, който има пясък. Намира се в най-южната точа на остров о достъпът е сравнително лесен, ако следвате черния път, започващ от село Лакома. Най-посещаваният плаж.

Лесно достъпен плаж е Кипон, със ситни камъчета, с гледка към остров Имврос. Трябва да видите и плажа Кипи, голям плаж с дребни сиви камъчета.

Хора

Селището е на 6 км от пристанището Камариотиса. Ще се насладите на гледката, тъй като Хора е построена амфитеатрално с подножието на планината Саос.От Хора започват пътеките към Саос и връх Фенгари. Селищата има красиви, покрити с плочи улички и калдъръми, малки двуетажни къщи, залепени една до друга. Къщите са така планирани, че да не крият слънцето една на друга. В църквата Успение Богородично има стари икони, там са и черепите на Петимата мъченици от Самотраки.

Извори за познавачи

Прочутите извори Ватрес са множество извори, извиращи от планината, образувайки много малки водопади, които на свой ред образуват големи естествени басейни между скалите.

Най-известни са изворите на река Цивдояни, близо до Терма, където се намира и изходната точка за изкачването на Саос. Най-големият поток на острова е Дониас, с най-висок водопад- Клидоси, с височина 35 метра.

Светилището на Великите богове

Намира се на северната страна на острова, западно от античния град. Най-старата религиозна дейност се датира през 7 век пр. Хр., а постройките са от първата половина на 4 век пр.Хр. и главно от 3 век пр.Хр. Светилището е посветено на почитанието и провеждането на мистериите на Великите богове, които се споменават с името Кабири.

Категории: пътеписи остров Самотраки плажове потоци Хора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus