Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетте сладки прегрешения на Солун

08 Септември 2013 / 14:09:43  GRReporter
7237 прочитания

Влиянията от съседна Турция и забележителната й кухня са видими както в солунските блюда, така и в сладкишите. Рецепти, донесени от Мала Азия от бежанците след катастрофата са станали запазен знак на Солун. Хвърлете един поглед на 10-те сладки грехове, които непременно трябва да извършите когато сте в града.

1. Тригуни от Панорама

Прочутите и любими тригуни от квартал Панорама, класически, сиропирани, с допълнителен пълнеж от крем, са най-известните сладкиши на солунското сладкарство. Между най-популярните са тригуните на Еленидис в Панорама, както и в други квартали.

 2. Казан диби

 

Казан диби означава „страстта на казана” на турски. С богата стегната композиция, оправдава напълно името си, след като става въпрос за крем, който е леко препечен, и има характерен вкус и аромат. Кремът се прави от мляко, оризово брашно или нишесте и розова вода. Най-добрия казан диби ще намерите в сладкарница Хадзис в центъра на Солун.

 

3. Бугаца с крем

Прекрасната бугаца с богат пълнеж от крем, поръсена с пудра захар и много канела ще я намерите  в най-добрия й вид в Солун. В Гърция я донасят малоазийските гърци, а името й идва от турската дума pogaca, което означава тесто. Солун и Серес са известни с бугаците си и ще ги намерите навсякъде в града. Прочута е бугацата на Серайкос.

4. Сиропирани сладкиши

Сиропираните сладкиши са първият сладък избор, който ще направите в Солун. Освен класическата баклава, реването, екмек, куркубиния, много добри са и янинският сладкиш с кадаиф, обвит с листи за баклава, тулумбичките и анадолският шекер паре, който прилича на сиропирани бисквити с пълнеж от орехи. Почти във всички сладкарници на града ще намерите сиропирани сладкиши.

5. Сладолед със сметана

Както е логично, от съседна Турция  е дошъл и любимият на всички сладолед със сметана. Не опакован, а автентичен, с мастиха, с лепкава консистенция. Намерете го в сладоледаджийниците на града. Традиционната сметана от биволско мляко ще намерите в Хадзис.

6. Кремове

 

Кремовете също са от характерните десерти на Турция, които са дошли в Солун. Мляко с ориз, ванилов крем, малеби- това са само някои от вкусните десерти. Опитайте таук йоксу, богат, не много стегнат крем от мляко и пилешки гърди. Опитайте и няма да повярвате колко е вкусен.

7. Милфей

Може историята на прочутия Константинидис с милфей да е започнала от Мала Азия и да е дошъл в Гърция през Лариса, но този сладкиш много бързо става любим в Солун. Приготвя се пред очите ви, от пресен крем и листи.

8. Халва

Познатата и обичана сусамова халва също е дипла от Мала Азия. Името й идва от арабската дума „halwa”, която означава „сладко”. Традиционни семейни работилници могат да се намерят в Солун и в цяла Северна Гърция, където ръчното производство запазва автентичния аромат на халвата.

9. Кариокес

Тези шоколадчета са много известни в Северна Гърция и главно в Ксанти, но се срещат често и в Солун. Имат форма на полумесец и много ядки във вътрешността, понякога и пандишпан. Няй-добрите ще намерите в сладкарница Хадзифотиу.

10. Роксакия

Накрая, един също класически, но по-малко познат сладкиш от Солун. Това са малки сиропирани двуцветни рулца от тесто. Във вътрешната част тестото съдържа шоколад. Популярни са особено около Коледа, но не само тогава.

Изберете  си който и да е от горните сладкиши и го съчетайте  с гръцко кафе на пясък...

Категории: Солун сладкиши десерти Мала Азия сиропирани сладкиши кремове бугаца казан диби тригуни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus