Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетки гърци губят здравните си осигуровки и остават без лечение

10 Август 2012 / 18:08:09  Анастасия Балездрова
3666 прочитания

От началото на кризата до днес стотици хиляди гърци останаха без работа. Но данните за размера на безработицата крият зад себе си и огромен брой гърци, които заедно с работата си губят и здравните си осигуровки.

Едно посещение в частен лекарски кабинет далеч надвишава техните възможности, а в много случаи тези хора не са в състояние да платят дори своите лекарства.

С цел да помогне на хората, които подлагат на риск своето и общественото здраве Съюзът на лекарите в Атина и благотворителната организация „Апостоли” („Мисия”) към Архиепископията на Гръцката православна църква създадоха Социалния лекарски кабинет в началото на февруари.

Както посочи председателят на Лекарския съюз Георгиос Патулис за GRReporter,  през последните шест месеца в него са били прегледани над 4 000 неосигурени граждани, които са безработни от дълго време. На практика лекари ги преглеждат, поставят диагнози и им предоставят лекарства от действащата в рамките на проекта Социална аптека.

„Но сред тях имаше значителен брой случаи, в които хората трябваше да се лекуват в болница. Това обаче беше невъзможно, защото трябваше да платят за лечението, а те нямаха необходимите средства. Изпратихме писмо до тогавашния министър на здравеопазването Андреас Ловердос и получихме отговора, че неосигурените лица не могат да бъдат приемани за лечение в болниците, ако не са в състояние да си платят за него”.

Георгиос Патулис описа ситуацията като хуманитарна криза и обясни, че Лекарският съюз се е заел да помогне на хората с тежки здравни проблеми. „Чрез личните си познанства и контакти в болниците успяхме да осигурим приема на раково болни и хора, които се нуждаеха от оперативно лечение. Това обаче не може да продължи така, на доброволни начала”.

Сред най-фрапантните случаи от Лекарския съюз посочват една рискова бременност на жена с близнаци, единият от които имал увреждане. Жената била отпратена от всички болници, към които се обърнала, понеже не била осигурена и нямала пари, за да плати лечението. Лекарите от Съюза твърдят, че опасността за живота на близнаците е 70 на сто, а за нейния живот – 15 на сто.

Друг пример е един болен от туберкулоза 38-годишен мъж, който бил приет в болницата по спешност. Но веднага след края на  лечението от там поискали разходите да се покрият от Социалния лекарски кабинет, понеже пациентът нямал възможност да плати.

Освен призива към правителството да предприеме мерки за неосигурените граждани, чийто брой непрекъснато се увеличава лекарите от Атина са предприели инициатива и на европейско ниво. „В диалог сме с лекарските съюзи в столиците на страните-членки на Европейския съюз с цел да се създаде една Здравна харта на европейския гражданин. Тя ще трябва да гарантира минималните здравни услуги, независимо от икономическата ситуация в европейските страни”.

Паралелно расте и броят на неваксинираните деца. Георгиос Патулис заяви, че проблемът е особено сериозен, след като 80 на сто от общо 1 100 деца, които са били прегледани в Социалния кабинет не са били ваксинирани изобщо, а при други цикълът не е бил завършен. „За да помогнем и в тази насока организирахме кампания за детското ваксиниране. Тя се провежда в две части. По време на първата регистрираме децата, които се нуждаят от ваксинация. Същинската част ще се проведе през октомври, когато специализирани педиатри-доброволци ще ги ваксинират”.

Според председателя това е една от причините за създаването на пет филиала на Социалния лекарски кабинет в различни атински предградия. „Ваксинациите са важни, за да не позволим в Гърция да се завърнат отдавна забравени болести”.

Лекарският съюз предоставя и безплатни лекарства, които събра в рамките на кампанията „Всички заедно можем”. „Хората носеха лекарствата, от които не се нуждаеха. Така успяхме да съберем голямо количество, което сега се предоставя на нуждаещите се чрез Социалната аптека. Освен това проведохме посещения в лекарски кабинети на отдалечени острови, където предоставихме част от лекарствата за нуждите на хората там”.

Председателят на Лекарския съюз в Атина Георгиос Патулис предава лекарства за нуждите на жителите на остров Сими.

В заключение Георгиос Патулис каза, че дейностите на Социалния лекарски кабинет ще се разраснат, още повече че се разширява кръгът на желаещите да допринесат. „За тази цел заедно с Архиепископията в Атина се свързахме с Архиепископията в САЩ. Тя ще ни изпрати медицински материали, които ние ще можем да предоставим и на болниците в случай на нужда. С това искам да кажа, че всички ще бъдем нащрек, за да помогнем заедно там, където държавата не може”.

Категории: Общество здравеопазване лечение лекарства Лекарски съюз Георгиос Патулис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus