Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десет професии с високо заплащане без университетска диплома

19 Май 2014 / 13:05:22  GRReporter
1902 прочитания

Всеизвестно е, че специалистите с висок образователен ценз са най-скъпо платените в целия свят. Според изследване експертите от международната компания в областта на кариерното консултиране CareerCast обаче съществуват и професии, които са много добре платени, без да е необходимо служителите да имат университетска диплома. Във всички случаи те трябва да за завършили някаква степен на образование и специализация.

В изследването са били включени 200 професии, които са били сравнени според данни от държавни служби, професионални асоциации и други подобни източници. В резултат се е получил следният списък с 10-те  най-доходоносни професии, за които не е необходима университетска диплома.

Техник по телекомуникации

В днешно време всичко преминава през телекомуникационни кабели, антени и инсталации, които се нуждаят от непрекъсната и внимателна поддръжка 24 часа в денонощието. Специалистите в тази област се обучават в средни училища и техникуми.

Самолетен механик

Самолетните паркове се разрастват непрекъснато, а броят на хората, които ползват въздушния транспорт се очаква да се повиши с 35 на сто през следващите години. Това означава повече самолети, които ще се нуждаят от поддръжка, както и повече техници с по-високо заплащане. Обучението в тази област се провежда в средни и полувисши учебни заведения.

Дихателен терапевт

Тази не особено популярна професия в нашата част на света е еквивалент на работата на физиотерапевта, само че по отношение на дихателните заболявания. Той учи пациентите на различни упражнения, които закаляват дихателните мускули и засилват отделянето на събраните секрети. Такива специалисти се търсят особено много в САЩ.

Специализирани техници

Водопроводчик, електротехник, автомобилен техник, техник на мотоциклети и яхти, хладилен техник, техник по отоплението и т.н. са хората, от които нашите домове и превозни средства винаги имат нужда за поддръжка и ремонт. Обучението им се извършва в средни училища.

Полицай

Тази професия предоставя сигурност и добра осигуровка на завършилите полицейска академия.

Моден консултант (Fashion или retail buyer)

Това е човекът, който решава с какви продукти трябва да бъде зареден един магазин, като на практика предвижда какви ще бъдат модните тенденции през следващите месеци. Тоест, практически определя какво ще е модерно през следващия сезон. Не е необходимо специално обучение, а само опит и добри резултати в работата.

Уеб дизайнер – програмист –девелопър – кодер

За тези специалисти съществуват неограничени възможности – от създаване на сайтове до апликации за смартфони и от формиране на бази данни до специализиран софтуер за компании. Секторът е изпълнен с много под-специалности, сред които всеки може да намери своята възможност за работа.

Болногледач

Това е една от специалностите с най-голям недостиг в цяла Европа. Като се има предвид, че в демографски план възрастовите граници се повишават, търсенето на специалисти не се очаква да намалее. Професията предлага чудесни възможности за кариерно развитие и пътувания, ако се комбинира със знание на чужди езици.

Фермер

Съвременната технология позволява производството на специфични продукти, като например без съдържание на глутен и потребителите все по-често се насочват към биологичните продукти. Това са само някои от възможностите, които се разкриват пред младите хора, които искат да се занимават със земеделие.

Самолетен пилот

Според прогнозите на самолетната компания Боинг, до 2032 индустрията ще има нужда от 500 000 нови пилоти. 200 000 от тях ще работят в Азия, а около 80 000 ще обслужват полети от и към Китай. 

Категории: Общество заетост професии университетска диплома кариера
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus