Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Депутатка от СИРИЗА защитава изнасилвач

04 Февруари 2013 / 20:02:58  GRReporter
1153 прочитания

Четири чужденки – жертви на изнасилване от един и същ нападател в Гърция се превръщат в жертви на съдебната система, заради системното отлагане на процесите срещу него в продължение на седем годими.

Според тях делата се отлагат най-вече по искане на защитничката на нападателя Зои Констандопулу, която днес е отявлен депутат от СИРИЗА в гръцкия парламент.

Вестник „Та неа” публикува разказите на две от жертвите, които напразно чакат за правосъдие в продължение на години. Една от тях е австралийката Дана Мари Сейнт, която е била изнасилена през лятото на 2005. По нейния случай съдебно решение все още няма, заради непрекъснатите отлагания на делото.

Но в повечето от случаите те не се дължат на стачки на адвокатите или съдиите, а на процесуалните пречки, които поставя защитничката на нападателя. Интересното тук е, че нейната тактика е обект на критика дори от страна на партията, в която членува.

Сиси Вову, член на Мрежата за жените, както и на Централната политическа комисия на СИРИЗА казва по този повод: „Учудваме се дали съществува кодекс по етика за адвокатите и дали той се прилага изобщо”.

В рамките на същия процес нападателят с инициали Е.А. е обвинен и за изнасилването на журналистката от Канада Натали Кардиф, както и на още една австралийска гражданка. В същото време той е подал иск във Върховния съд за преразглеждане на осъдителното решение, издадено от съд от втора инстанция, което го осъжда на пет години затвор и две години лишение от граждански права за изнасилването на трета жена – гражданка на страна от северна Европа. Искът му се очаква да бъде разгледан след няколко дни.

От 2006 до днес съдебните процеси за изнасилванията на Дана, Натали, другата австралийка и жената от северна Европа са били отложени два пъти, поради отсъствието на жертвите и свидетелите, три пъти, заради стачки на адвокати и съдии и шест пъти от страна на обвиняемия и неговата защита. В допълнение разглеждането на иска на обвиняемия във Върховния съд е било прекъснато над шест пъти, понеже Зои Констандопулу е трябвало да се яви да други дела, два пъти след като подала молби за изключение и веднъж, защото била болна.

Същевременно през цялото това време Зои Констандопулу подавала непрекъснато възражение по различни въпроси: за фалшифициране на протокола по делото, за наличието на незаконен състав на съда и невалидност на процедурата, както и искания за записване на звука от заседанията. Отделно е подала други шест възражения, понеже думата не й била дадена или отнета. Всички те са били отхвърлени.

„Много ми е трудно да обясня какво е чувството да се намираш в непрекъснато очакване, а надеждата, че делото ще приключи поне този път да умира. Това, което ме плаши е мисълта, че този човек е на свобода и вероятно прави същите неща. Вярвам, че в гръцката правосъдна система не съществува начин, който да прекъсне това. И колкото разглеждането на случая се разтяга във времето, толкова повече ще се засили чувството на подсъдимия, че вероятно няма да бъде наказан за подобни действия”, пише жената в писмото си до вестника.

„Изглежда сякаш гръцката правна система няма никакво уважение към жертвите на сексуално насилие и изобщо за защитата на правосъдието. От друга страна не се учудвам, особено след нещата, които видях в Гърция наскоро или след наблюденията ми как действа системата веднага след нападението срещу мен”, казва канадката Натали Карниф, чието дело се разглежда заедно с това на Дана.

Тя допълва: „Не съм запозната в детайли с правната система в страната си, но зная, че когато някой е привикан да участва в даден процес като свидетел, институциите се отнасят към него с много повече респект. Обвинявам гръцката правна система, която позволява делото да се отлага”, казва журналистката.

„Нищо подобно не би могло да се случи в Австралия. В страната си съм работила в затвори, включително и с осъдени за сексуални престъпления. Категорично мога да кажа, че подобно закъснение не би могло да бъде прието, независимо от социалния статус на обвиняемия. Богатството и властта на даден човек биха могли да повлияят на решението, но не и на напредъка на съдебния процес”, твърди австралийката Дана Мари Сейнт.

От СИРИЗА обаче виждат зад тази и други критични за Зои Констандопулу публикации опит да бъдат прекъснати усилията на партията за разкриване на истината във връзка с парламентарното разследване по случая със списъка Лагард. В качеството си на юрист адвокатката участва в разследващата комисия. Немалко медии, нейни колеги и обикновени  граждани иронизират подхода и патоса й при разпита на свидетелите по случая, които са вече пословични със своята строгост и почти театрален драматизъм. 

Категории: Общество съдебни дела изнасилване Зои Констандопулу адвокат
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus