Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да подготвим дома за есента

12 Септември 2014 / 16:09:57  GRReporter
1004 прочитания

Есента дойде и нашето жилище трябва да свали „летните си дрехи“ и да облече есенни одежди. И така, какво трябва да направим, за да подготвим дома си за наближаващата зима?

Едно жилище се нуждае от поддръжка, тъй като с годините, под влияние на атмосферните условия, а и от недостатъчната грижа на живеещите в него, полека лека то се руши и преди да се стигне до цялостен ремонт, едно годишно освежаване ще му се отрази добре.

Поддръжката на жилището, разбира се, се отразява добре не само на него самото, но и на живеещите в него, като им помага да започнат новия сезон с друго настроение и обновени сили.

Проверете улуците, канализацията и шахтите

Преди да започнат първите бури и да се озовете пред свършен факт, проверете дали улуците, шахтите и канализацията са чисти и готови да поемат водата. Проверете дали са в добро състояние и ако трябва извършете необходимите ремонти и подмяна, докато времето е хубаво.

Ремонтирайте повредената водопроводна инсталация

Може през цялото лято да не сте обръщали внимание на течовете във водопроводната инсталация и течащите кранове, но сега идва моментът да решите този проблем, преди да стане прекалено скъп през трудните зимни дни.

Сменете филтрите на климатичната система

Направете цялостен сервиз на климатика, тъй като е много вероятно и тази година да използвате този начин на отопление. Проверете и състоянието на отоплението на къщата, за да сте готови за всеки евентуален проблем през зимата.

Подгответе камината

За тези от вас, които имат щастието да имат камина вкъщи, добре е да подготвят и нея за идващата зима. Почистете старата пепел, проверете добрата циркулация на въздуха през комина. При необходимост наемете някой специалист да почисти комина и камината, така че тя да е напълно готова да ви топли през студените зимни нощи.

Проверете дограмата

Не забравяйте да проверите дограмата на прозорците и вратите за евентуално пропускане на въздух. Подменете самозалепващите се ленти на изолацията, ако сметнете, че е необходимо, и сложете по-тежки завеси на прозорците и балконските врати. Колкото е по-добра дограмата в дома ви, толкова повече топлина ще задържате в жилището си и ще спестите разходи за отопление.

Приберете мебелите от верандата

След като вече сте разбрали, че лятото е свършило и времето вече не позволява да прекарвате следобедите си на верандата, почистете добре мебелите и възглавничките и ги приберете на място, където няма влага, така че догодина да бъдат пак готови за употреба и в добро състояние.

Погрижете се за системата за напояване на верандата

Проверявайте често дали системата за напояване на верандата ви работи добре и дали саксиите ви се поливат достатъчно. С помощта на специалист или на някой ваш приятел, подгответе растенията за ниските температури и направете необходимото, за да оцелеят през зимата, преди да е станало късно.

 

 

Категории: есен подготовка поддръжка на жилището ремонт повреди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus