Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас участва в синдикалния протест

18 Септември 2013 / 16:09:29  Анастасия Балездрова
895 прочитания

Над 10 000 души протестираха в Атина срещу режима на мобилност и предстоящите уволнения в държавния сектор. В района от университета до улица Стадиу се събраха учители в началните и средните училища, лекари и служители в осигурителните каси. На площад Кораи организаторите бяха поставили трибуна, от която синдикалните лидери произнесоха гневните си речи срещу политиката на правителството. По думите им тя цели да унищожи образователната система, системата за здравеопазване и осигурителните фондове и „да ги предаде на частния сектор”.

Начело на протестното шествие се намираха учители, които носеха в ръце пъстри букви и изписваха думата „стачка” на гръцки и английски език. Докато колегите им от основните училища стачкуват само в сряда и четвъртък, в рамките на обявената от синдиката на служителите в държавния сектор стачка, тези от средните училища започнаха петдневни повтарящи се стачки от понеделник.

Зад тях вървяха група ученици, които викаха лозунги в подкрепа на стачката на учителите си. Някои учебни заведения вече се намират в състояние на „окупация”. Според коментатори учителите сами подтикват учениците към подобни действия, понеже по този начин ще получават заплатите си, въпреки стачката.

 Малко по-назад техни колеги държаха пъстри фигури на хора, а до тях – една триглава ламя във формата на телевизор. Така те искаха да покажат недоволството си към медиите, които „изопачават истината и прокарват клеветите на правителството, че участието в стачката е ниско”.

 

Според синдикалната им организация ОЛМЕ 75 на сто от учителите подкрепят стачните действия и не влизат в класните стаи. По данни на ресорното министерство на образованието обаче процентът на стачкуващите е под 45 на сто. Съответно от федерацията на учителите в основните училища съобщиха, че 80 на сто от тях стачкуват днес и утре.

Малко преди шествието да достигне до площад Синтагма към стачкуващите се присъедини лидерът на основната опозиционна партия – радикалната левица СИРИЗА. Той бе обграден от партийни депутати и поддръжници на партията. В изявлението си Алексис Ципрас подкрепи протестиращите и се позова на убийството на 34-годишния ляв активист и рапър. „Искам да изразя съжалението си за тъжното събитие от последната нощ в един народен  квартал на Пирея, за несправедливата загуба на един млад човек. И за съжаление днес не можем да говорим за голямия протест на учителите, 90 на сто от които стачкуват и провеждат шествие срещу мерките за унищожението на училищата. Днес говорим за нещо по-шокиращо. Страхувам се, че сме изправен пред план за дестабилизация и дезориентация, оркестриран от крайнодесни центрове и неонацистката банда Златна зора”.

Алексис Ципрас извървя заедно с протестиращите разстоянието от долната до горната част на площада и след това влезе в сградата на парламента от входа от страната на Синтагма. Началото на шествието остана за около половин час пред парламента, а от високоговорителите се чуваше информация за голямо участие в стачката, както и че самото шествие е с дължина от няколко километра.

След това част от протестиращите се придвижиха към обичайния вход на парламента, който бе блокиран от полицейски автобуси. Заедно с тях пристигнаха група младежи. Те се нахвърлиха яростно, а после отправиха обидни и нецензурни думи и жестове към отрядите за борба с масовите безредици и хвърляха бутилки вода и домати срещу тях. От думите им стана ясно, че яростта им е предизвикана от убийството на рапъра в Керацини.

Сблъсъците не продължиха за дълго, тъй като се намесиха протестиращи учители и служители в осигурителните каси, които дръпнаха ядосаните младежи назад. След около час всички се бяха оттеглили назад и малко по-късно участниците в шествието се разотидоха.

Категории: Общество стачка протестно шествие държавен сектор Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus