Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чужденците с пенсии от Гърция задължително декларират доходите си

24 Юни 2014 / 18:06:40  Анастасия Балездрова
1581 прочитания

Чужденците, които получават пенсия от Гърция задължително трябва да декларират парите в страната, независимо от това дали живеят в нея или не. За жителите на страни, с които Гърция е подписала спогодби за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото, когато даден пенсионер получава пенсии и от двете страни, той трябва да декларира доходите си за всяка от пенсиите в съответната страна, а данък „общ доход” ще се приспада по силата на двустранното споразумение. България и Гърция са подписали такава спогодба и тя е валидна от 2000-та година.

Това поясниха от Службата за международни икономически отношения в гръцкото министерство на финансите пред GRReporter, където потърсихме информация по темата след зададен от наши читатели въпрос.

В спогодбата се посочва:

Член 18

ПЕНСИИ

1.  Като се имат предвид разпоредбите на ал. 2 на чл. 19,  пенсия и друго подобно възнаграждение платено на местно лице на едната договаряща държава във връзка с трудово правоотношение в миналото ще се облага с данък само в тази държава.

2. Независимо от разпоредбите на ал. 1 плащанията по силата на социално осигурителното законодателство на едната договаряща държава ще се облагат само в тази държава”.

Разпоредбата  на ал. 2 на чл. 19 е: „Всяка пенсия, изплатена от или чрез фондове създадени от едната договаряща държава, нейно политическо подразделение или орган на местна власт,  на физическо лице за извършени услуги на тази държава, подразделение или орган на местна власт,  се облага само в тази държава”.

В същото време по силата на гръцкото законодателство за гражданите на страни-членки на Европейския съюз важи следното изключение: Онези от тях, които получават сума равна или по-голяма от 90 на сто от общите си доходи в Гърция не плащат данък за суми до 5 000 евро. 

За разлика от тях жителите на страни извън Европейския съюз, които имат доходи в Гърция плащат данък в размер на 22 на сто върху общите си доходи, независимо дали те са разпределени между Гърция и другата държава.

Заслужава да се отбележи, че според закона всяко физическо лице се смята за жител на Гърция, ако живее в страната повече от 183 дни в годината. В този случай лицето губи правото си да не плаща данък за доходите си до 5 000 евро.

Промяната в статута на заинтересованите може да се докаже с удостоверение за местно лице по смисъла на сключените двустранни спогодби за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). Удостоверенията за българските местни лица се издават от Националната агенция за приходите.

Чужденците са задължени да подават данъчните  си декларации в данъчните управления за жители на други държави (Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού), които се намират в големите градове – центрове на области. Декларациите могат също да се подават по електронен път.  За повече информация заинтересованите трябва да се обръщат към конкретните управления. 

Категории: Общество пенсии промяна на данъчен статут Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане България Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus