Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Читателите на GRReporter не смятат, че Андонис Самарас е в състояние да реши проблемите на Гърция

23 Октомври 2013 / 12:10:16  GRReporter
908 прочитания

„Гърция изпълни своите задължения, сега е ред на кредиторите да изпълнят своите”, е най-емблематичната фраза от последните речи на гръцкия премиер Андонис Самарас както в Гърция, така и по време на зачестилите му посещения в чужбина.

Преди няколко месеца правителството обяви, че 2013 ще бъде първата година след началото на финансовата криза, когато Гърция ще отчете малък, но все пак някакъв бюджетен излишък. В същото време данъчното облагане в страната не спира да расте, а програмата за приватизации и реформите в държавния сектор остават само на хартия.

В навечерието на посещението на представителите на надзорната Тройка финансовият министър Янис Стурнарас заяви отново, че през 2014 не се предвижда орязване на всички заплати и пенсии. Министърът обаче добави, че могат да се орежат пенсиите, които се дават от така наречените „благородни” фондове на банки и държавни предприятия, както и осигурителната каса на работещите на свободна практика. Ден по-късно вицепремиерът Евангелос Венизелос заяви, че това са слухове, сценарии и заплашителна информация, „които всяват смут сред хората и не ги оставят на мира” и подчерта, че той и премиерът Самарас определят политиката на правителството.

Днес предстои среща между двамата, на която Самарас и Венизелос ще подпишат програмно споразумение – пътна карта на двупартийния кабинет занапред. Освен това се очаква да обсъдят обща стратегия за преговорите с представителите на кредиторите. Според гръцки медии лидерите на Нова демокрация и ПАСОК ще поставят подписите си под един текст, чиито основни направления са: излизане от меморандумите, регламентиране на изплащането на държавния дълг и „не” на нови бюджетни съкращения.

Големият проблем остават съкращенията в държавния сектор. Един от основните фронтове на правителството с представителите на Тройката ще бъде запазването на трите предприятия, които съставят гръцката отбранителна индустрия. Кредиторите искат те да бъдат закрити и продадени, тъй като са губещи и през последните години са стрували на бюджета  1,5 милиарда евро. Гръцкото правителство обаче настоява да бъде приложена оздравителна програма, за да избегне масовите съкращения.

Намаляването на персонала в държавната администрация е другата тема, по която предимно се говори и никога не се прави почти нищо. Поредната част от тази драма са 1 349-те административни служители в осемте големи гръцки университети, които трябва да преминат в режим на мобилност. Днес изтича срокът, в който всички служители бяха задължени да попълнят данните си в електронната платформа на министерството на образованието, за да бъдат селекционирани по обективен начин. Под въпрос остава дали кабинетът ще спази заплахата си, че ще отстрани служителите, които не са въвели своите данни.

На този фон единодушната преценка на читателите на GRReporter и в трите езикови версии, че Андонис Самарас все още не е постигнал нищо значимо за Гърция не е никак учудващ. Най-убедени в това са читателите на гръцката версия с резултат 59 на сто, следвани от тези в английската – 51 на сто и българската – 38 на сто от гласовете.

Като най-успешния му ход досега се очертава политическото решение за „смазването”, както сам го определя в речите си на Златна зора чрез залавянето на нейното ръководство и депутати. Тук най-много са позитивните оценки на българските читатели – 19 на сто. Следват читателите на английската версия с 15 на сто и на гръцката – едва с 6 на сто.

За гръцките читатели най-голямото постижение на Андонис Самарас до момента е отстраняването на руския монополист Газпром от приватизацията на гръцката газова компания ДЕСФА. Същото мнение споделят 12 на сто от читателите в българската и само 6 на сто от читателите в английската версия на GRReporter.

За 16 на сто от българските читатели действията на Андонис Самарас са били решаващи са появата на първите признаци, че гръцката икономика излиза от кризата. Така смятат също 12 на сто от читателите на английската версия и 8 на сто – на гръцката.

Закриването на държавните радио и телевизия ЕРТ, което беше много изненадващ ход и постави края на тройната коалиция в средата на юни тази година се отчита като успех от 9 на сто от читателите на английски, 7 на сто – на български и 4 на сто – на гръцки език.

Най-малко отговори е събрало „твърдението”, че Андонис Самарас е най-добрият гръцки премиер. То се подкрепя от 8 на сто от читателите в българската, 7 на сто – от читателите в английската и само 4 на сто от читателите в гръцката версия на GRReporter.

Очакваме вашите отговори на новата ни анкета: Смятате ли, че гръцките власти подходиха правилно по случая с малката Мария?

Категории: Общество анкета политика Андонис Самарас премиер надзорна Тройка реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus