Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чеснова супа по провансалски

12 Декември 2013 / 14:12:57  GRReporter
1464 прочитания

Даниел Лахана 

Вече сме във Франция и по-специално в южната част на региона Прованс, който е особено известен с дългите си коледни празници.

Тук ритуалните празненства започват на деня на Санта Барбара (4 декември).


Санта Барбара
 
На този ден се засаждат пшенични зърна в памук и се поставят в три чинии: ако житото расте изправено и зелено, то новата година ще донесе просперитет.

Чиниите с пшеницата първо се поставят в семейните коледни ясли, а по-късно се превърщат в съществен елемент от трапезата за Бъдни вечер, заедно с 3 бели покривки и 3 бели свещи, като числото 3 символизира Светата Троица. Това всъщност е декорацията за специалното  меню на Бъдни вечер, „Le Gros Souper” (Великата вечеря), към която принадлежи и днешното ястие.

Вечерята започва със 7 (числото символизира болките и мъките на Богородица) семпли постни ястия в контраст с изобилието във втората част на Le Gros Souper, която включва 13 десерта (към които ще се върнем в статията през следващата седмица).

През 1998 г. е създаден официален списък на ястията, но всяко семейство предпочита да спазва своя собствен списък, като идеята е той да се базира на скромност и простота. Ястията обикновено са бързи и лесни за предварително приготвяне, така че членовете на семейството да могат да прекарат повече време заедно. 7-те строго постни ястия обикновено включват някои „по-свободни” блюда като осолена треска, изобилие от задушени зеленчуци, пикантни зеленчукови тарти, салати и днешната лесна и икономична чеснова супа, която в Прованс е известна като „Aigo Boulido”.

Въпреки името си и количеството чесън, това всъщност не е ястие със силен вкус, а една много лека супа, по-скоро бульон, който е известен и със своите лечебни свойства, особено с подпомагането на храносмилането. Вероятно това е причината, поради която сега често се използва след партита като средство за успокояване на стомаха, въпреки че всъщност е компонент на Le Gros Souper!

                                                                            ***

РЕЦЕПТА

за 4 порции


 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сипете водата в тенджера и я оставете да заври. Добавете сол, чесън и зехтин и оставете да къкри за около 15 минути, докато чесънът омекне.

Отстранете от огъня и добавете листата градински чай (и дафинови лист и/или мащерка, ако ги използвате). Забележка: Ако не използвате листа от свеж градински чай

бъдете много внимателни към количеството на сухия градински чай, тъй като той има силно енергизиращи свойства.

Покрийте и оставете да се запари (при изключен котлон) в продължение на 15 минути. Върнете на котлона и оставете да кипне, изключете котлона и извадете чесъна, градинския чай и другите подправки. (Най-лесно можете да направите това като прецедите течността през сито в купа.) Опитайте и добавете сол, ако е необходимо.

Разбийте жълтъците в купа и постепенно добавете един черпак бульона към тях, при непрекъснато бъркане. Добавете постепенно още няколко черпака, отново при непрекъснато бъркане. Изсипете постепенно яйчената смес в тенджерата с бульона, като отново бъркате непрекъснато. Тайната тук е яйцата да се добавят постепенно и при непрекъснато бъркане, за да не се сварят и пресекат.

Поднесете в купички и добавете хляба. Аз предпочитам да го запека леко на тостер или скара и да втрия 2 скилидки нарязан и обелен чесън.

Поръсете хляба с настъргано сирене.

Можете да поднесете супата в големи чаши вместо в купички.

Сервирайте я топла и Bon appétit!

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus