Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Частна организация отвори блок за бездомни в центъра на Атина

30 Октомври 2013 / 18:10:10  Анастасия Балездрова
1066 прочитания

Външно блокът на улица Бубулинас 36 в центъра на Атина не се отличава с нищо от околните сгради, освен може би само с прясно боядисаната си фасада. Допреди шест месеца той е бил изоставен, но сега е почти готов да приеме своите малко необичайни обитатели.

След ремонта, направен с грижите на новоучредената фирма с нестопанска цел „Човечни хора” сградата ще приюти хора, които са останали без дом, разказа за GRReporter психоложката и председател на организацията Вера Месини.

„Ще им предоставим не само жилище, но и храна, и здравни услуги. Тези хора имат също нужда от психологическа подкрепа. Много мои колеги психолози и психотерапевти са готови да им предоставят своята помощ безплатно. Когато се намираш на улицата за дълъг период от време, цялото това състояние се отразява по различни начини на психиката. Крайната цел е тези хора да могат да се реинтегрират в обществото, да имат работа и да си възвърнат личното достойнство, защото когато не работим губим достойнството си като личности”.

Първата стъпка в тази посока ще бъде предоставена от самата организация: „Те ще ни помогнат да подготвим помещенията, които ще бъдат предназначени за следващите хора в тяхното състояние: в боядисването, почистването и други работи. Така ще могат да получат заплащане от една всекидневна работа.

Вторият ни план е да сформираме група, която ще търси работа за тях, а третият – онези от тях, които искат биха могли да се обучат за работа в култивирането на биологични земеделски продукти”. От „Човечни хора” вече са предприели действия да се сдобиятс неизползваеми площи, където да започне тази дейност.

Хората без дом, които ще бъдат настанени в „Социалния блок”, както го нарича Вера Месини ще подпишат договор за настаняване за период от три години. Престоят им е възможно да бъде увеличен, ако след изтичането на този срок кризата в Гърция продължи.

Предимство за настаняване ще имат многодетните семейства, семействата с малки деца и възрастните хора, които са регистрирани като бездомници в регистъра на община Атина. Желаещите да бъдат настанени трябва да се подложат на медицински преглед за заразни болести. „Изборът започва утре и процесът се очертава да е много труден. Всекидневно получаваме обаждания от хора, които нямат работа и са заплашени да останат без дом”.

В конкретния блок се очаква да бъдат настанени 65 – 70 души. След широкия отзвук на инициативата собствениците на още три жилищни сгради и няколко апартамента са изразили желание да ги предоставят, за да приютят в тях хората без дом. Вера Месини посочи, че вече са уточнени нуждите от ремонт и целта на организацията е до коледните празници в тях вече да са настанени други хора, които имат нужда от дом.

„Понеже не исках хората, които ще се настанят да влязат в жилищата и да се изолират в тях, използвахме двете помещения на приземния етаж за да избегнем това. Превърнахме едното от помещенията в кухня, където жените ще се редуват да готвят за всички жители на блока всеки ден. Целта е да се срещат помежду си, да комуникират, да се интересуват един за друг. В другото помещение поставихме канапета, телевизори, радиокасетофони, библиотеки, една маса за игра за децата и го превърнахме в място за срещи, където ще могат да прекарват време заедно”. В същото помещение ще се провеждат и сеансите с психолозите – доброволци, които поне на първо време ще се организират всяка седмица. Двама от мъжете също ще се редуват в задълженията да почистват, да се грижат всичко да е наред и да охраняват помещенията.

Животът в блока ще се наблюдава всекидневно както от социалните служби на общината, така и от представители на организацията.

Общината поема осигуряването на хранителни продукти и месечните разходи за електричество и вода в блока. От организацията вече приемат дарения на дълготрайни продукти от верига супермаркети.

Вера Месини разказа, че идеята е започнала от историите на две нейни клиентки, на които помагала за повече от година. „И двете са много динамични жени, разведени с деца, които останаха без работа. Помагах им безплатно, защото нямаха средства. Един ден и двете дойдоха при мен с новината, че ги гонят от домовете им, без да се познават взаимно. Същата вечер реших, че трябва да намеря начин да им помогна. Конкретните жени вече са в много добро състояние. Едната си намери работа по професия, другата също намери решение на финансовите си проблеми. Но техните истории ми дадоха идеята, за да предприема действия за хората без дом”.

В началото на призива й за подкрепа са се отзовали приятели и познати. „Сега обаче имаме много кандидати и възнамеряваме да разширим състава на управителния съвет, като всеки член ще поеме по един конкретен въпрос, по който има познанията и опита да работи. Освен това обаче всеки ден получаваме голям брой обаждания от хора, които правят дарения – мебели за обзавеждането, посуда и всичко, от което има нужда едно жилище. Други искат просто да предоставят доброволно своя труд – от архитекти, инженери, дърводелци, водопроводчици до учители, които искат да помагат на децата. Всички искат да помогнат по своя начин и това за мен е най-важното. От самото начало целта ни е да се обърнем към хората около нас. В продължение на години се бяхме втренчили само в себе си, но от това не се чувствахме добре. Беше един вид капан, дори не се поздравявахме, бяхме загубили контакта помежду си. Затова смятам, че трябва да дойдем близо един до друг и да се справим всички заедно с този труден момент”. 

Категории: Общество бездомници социален блок Човечни хора Вера Месини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus