Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

CNN се включи в акция за спасяването на гръцки кон

23 Април 2013 / 17:04:21  GRReporter
1768 прочитания

Кобилата Анна с ампутирания крак, чиято история разтърси гръцкото публично пространство съвсем скоро ще може отново да ходи. Това съобщи за GRReporter доброволката от Дружеството за защита на еднокопитни животни Роза Русу.

Апелът за събиране на сумата, която е необходима за закупуването на изкуствения крайник премина границите на Европа и Атлантическия океан и достигна до една от най-известните световни медии – CNN. “Необходими са 2 800 евро за крайника и още няколко стотици за някои допълнителни материали. Сигурни сме, че парите ще бъдат събрани съвсем скоро, защото отзвукът беше много голям”. С тази цел от организацията започнаха кампанията “2 евро за Анна”, в която всеки желаещ може да помогне дори с тази малка сума, за да бъде спасен животът на благородното животно.

Доброволци на организацията открили Анна изоставена на една планина и установили, че долната част на единия от краката й била откъсната. “Когато се убедила, че нямат намерение да й направят нещо лошо, Анна сама вдигнала крака си, за да им покаже какво й се е случило”, разказват от дружеството.

За това как конят се е озовал в това състояние съществуват две версии. “Предполагаме, че вероятно бившият й собственик я е завързал с верига или тел, за да умре, каквато е била практиката в миналото. Не е изключено също кракът й да се е откъснал и затова да са я изоставили сама в планината, за да умре”, допълни Роза Русу.

Анна била изоставена на голяма височина и недостъпно с превозно средство място. Затова доброволците повикали местния ветеринарен лекар, който й направил обезболяваща инжекция и така постепенно животното било снето в село Аливери на остров Евия. От там Анна била транспортирана с камион до помещенията на организацията в атинското предградие Коропи.

“Ветеринарният хирург, с който си сътрудничим ни каза да потърсим специалисти в САЩ, тъй като в Гърция досега не е имало такъв случай. Необходимо е да се направи една малка операция за доизрязване на костта, за да може да се постави след това изкуственият крайник”.

До момента трима чуждестранни специалисти са изразили желанието да помогнат на Анна да проходи отново. Те са предложили да платят сами разноските по пътуването, но хонорарът им ще е решаващ за крайния избор. “Идеалният вариант щеше да е да изпратим Анна при тях, но нямаме необходимите средства за това. Но намерихме решение. Операцията ще се проведе в клиниката на хиподрума, която ни предоставят срещу много малка сума”.

След поставянето на изкуствения крайник Анна ще може да върви и вероятно да прави и други неща. Тя е на 18 години, а конете могат да стигнат и до 30-годишна възраст.

След лечението си Анна вероятно ще остане в оборите на организацията. Техен обитател е и едно възрастно вече магаре, което било изоставено от бившия си собственик.

Дружеството за защита на еднокопитни животни е създадено през 2006, когато група доброволци намират и блокират един камион, натоварен с коне на път към кланицата. “В Гърция нямаме кланици за коне и се надявам да нямаме никога. Това беше първият път, когато попречихме да бъдат заклани тези животни. Условията, в които се превозваха бяха ужасни, сред живите имаше и мъртви коне”, разказа Роза Русу.

Във връзка с избухналия преди няколко месеца в Европа хранителен скандал с конско месо от дружеството посочват, че основният проблем се крие във факта, че месото не е било взето от коне, отгледали с конкретната цел. “Много от тези животни и особено състезателните коне са натъпкани с медикаменти, за да могат да подобрят своите постижения. Дават им в много големи количества противовъзпалителното лекарство фенилбутазон, което е много опасно за човешкото здраве и може да причини дори рак. Така че никой не знае какво точно сме консумирали без наше знание”, заяви Роза Русу.

Ако и вие искате да помогнете на Анна да проходи, можете да го направите чрез банковата сметка на дружеството: Влизате в електронната страница www.greekhorseprotection.com и натискате бутона Donate в дясно или внасяте сумата на сметка с IBAN GR: 3401403410341002002000058.

Категории: Общество кон дружество за защита на еднокопитни животни ампутация изкуствен крайник кампания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus