Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бухтите - новата сладка мода и нейните любими места

05 Октомври 2013 / 17:10:10  GRReporter
3569 прочитания

Преди няколко години местата, откъдето можеш да си купиш сувлаки напълниха града, След това се появиха заведенията за сладолед с йогурт. Сега бухтите са наред и вече станаха новия тренд на града.

Егеон

В мазето на Егеон на Панепистимиу можеш да опиташ някои от най-добрите бухти на града, седнал на мраморните масички, в една атмосфера, напомняща Атина на 30-те години. С история на повече от 86 години, бухтите в Егеон ще ви подсладят. Класически с мед и канела, с орехи, черен шоколад и за онези, които не обичат толкова сладко – с кашкавал. Информация: Панепистимиу 46, тел. 210 3814621-2, www.loukoumades-aigaion.gr/shop/products .

Мелук

Заведението в Халандри, което съчетава бухтите с коктейли, навърши една година. Сладки и солени бухти, сервират се с каквото можете да си представите в повече от 60 съчетания. Опитайте сладките бухти с ябълково пюре, канела и стафиди, с битер шоколад и мастиха от Хиос, с карамелизирани ядки и бисквити, или солени- със сос „4 сирена”, млечен сос или фета, с пресен домат, риган и маслини или с извара и мед. Информация: Колокотрони 5, Халандри, тел. 210 6824600, www.melouk.gr/ .

Лукумадес от Ханя, сладкарница Ктистакис

От 1912 старомодното кафене-сладкарница на Ктистакис на улица Сократус на Омония подслажда поколения.  Малките бухти,  изпълнени със сироп, гарнирани със сусам и канела се ядат със стайна температура, горещи или студени. Хрупкавата им коричка се топи в устата ви, освобождавайки прекрасния вкус на меда вътре в тях. Ако сте в центъра на Атина не пропускайте да ги опитате. Информация: Ктистакис, ул. Сократус 59, Омония, тел. 2105240891, https://www.facebook.com/Ktistakis.loukoumades .

BouLouKa

С прекрасен стенопис на входа си в Панормо, Boulouka ни посреща... месейки. По автентична цариградска рецепта, която се пази от 1914, бухтите на BouLouKa се приготвят на място пред вас, следвайки философията, че тестото е жив организъм, който „говори” по-добре в човешките ръце, отколкото в която и да било машина. Изберете си солени или сладки, с шоколад  или сладолед, и опитайте също така автентично цариградско мляко с ориз. Информация : Панормо 84, тел. 210 6990131 https://www.facebook.com/boulouka.panormou .

Неос Кринос

Сладкарницата Кринос е съществувала в района Неа Филаделфия от 1930, когато е предлагала бухтите в махалата. Сега мястото е реновирано и е станало Неос Кринос (новият Кринос), оставайки си верен обаче на традицията. Мястото съчетава вчерашния с утрешния ден, декорирано е с картини по стените, а бухтите все още са си възхитителни. Горещи, пухкави и традиционни – те ти оправят деня. Информация: Декелиас 108, Неа Филаделфия, тел. 210 2513220, http://neoskrinos.wix.com/mat13 .

Loukoumami

Доста по-модерна, тази сладкарница се появи преди няколко месеца в центъра на Атина, на улица Панепистимиу. Тук няма да намерите само класическите бухти, а и испанските churros или френските beignets. Тези 3 възхитителни вкусотии се съчетават и предизвикват „паника” сред любителите на сладкото. Изберете си межди прекрасните вкусове и се насладете без колебания. Информация: Панепистимиу 44, Атина, тел.210 3389733, www.facebook.com/loukumami .

Кринос

Бухтите на улица Еолу в стария голям магазин на Кринос са класически и любими. Традиционните кръгли бухти с голяма дупка  в средата се приготвят на място и се сервират пресни и свежи в автентичната метална чинийка. Не се учудвайте ако на съседната маса видите някоя известна личност- Кринос събира известните от 1923, когато е отворена. Конкуренцията с традиционната солунска бугаца ще ви постави пред труден избор. Информация: Еолу 87, тел.210 3216852.

Лукумели

В сърцето на Калитеа, в едно малко заведение, ще разберете, че насладата няма граници. Тук бухтите се приготвят ръчно и се пържат при поръчка, а за гарнитурата изборите са много- пудра захар и канела, мед и орехи, сладолед, бял шоколад, вишнев сироп, смес от банан и шоколад. Информация: Харокопу 52 и Софоклеус, Калитеа, тел. 210-9525100, http://www.loukoumades-loukoumeli.gr/ .

Лукумадес Балацура

От 1930 о днес братята Балацура предлагат някои от най-добрите бухти в Егалео. Традиционни и непроменени в годините, техните бухти са ненадминати. Хрупкави отвън и пухкави от вътре, не можеш да им устоиш. Информация: Йера Одос 237, Егалео, тел.210 5982806.

Лукумакос

Категории: лукумадес сладкарници традиционна рецепта Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus