Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Будкаджиите: Печалбата за продаден пакет цигари е 5 цента, изнемогваме!

22 Октомври 2010 / 18:10:24  Марина Николова
3775 прочитания

Тридневна стачка обявиха днес собствениците на будки и павилиони, които искат да се приеме закон за увеличение на процента на печалба на 8,2%. В момента те получават 3% от продажбата на цигари и тютюневи продукти, което се равнява на 5 цента на пакет и събраните накрая на месеца пари очевидно не са достатъчни, за да си покрият дори разходите за ток и телефон, казва председателят на Федерацията на собственици на будки Константинос Когиас.

Сутринта пред Министерство на икономиката се събраха около 200 собственици на будки, които изразиха своя протест срещу ниския процент на печалба. Цигарите и тютюневите изделия са 70% от предлаганите стоки на будките, но след увеличението на данъците преди девет месеца и икономическата криза, продажбите са спаднали, потребителите започват да си купуват тютюн, който им стига за повече дни и това критично намалява приходите на будкаджиите.

Собственици на будки от Ираклио, Кардица, Лариса, Волос, Пиреа, Атина и Солун пристъпиха към стачка и затвориха будките, а от днес и безсрочно започна гладна стачка председателят на тяхната федерация г-н Когиас, който е решен да остане докато не се изпълнят исканията на федерацията и опъна палатка пред министерството. Той заяви, че ще си тръгне само ако бъде приет закон за установяване на процента на печалба, или с линейка.

„Ние не сме против политиката на правителството, нито срещу който и да било друг, а за да се преборим за правото си да не останем безработни, за да не сме просяци на работата си, за да не умираме бавно. Ще се срещнем с министър Куселас и се надяваме, че ще приключи добре” каза преседателят на федерацията на собствениците на будки.

„Положението в град Волос, откъдето съм аз, е трагично, защото обществото е много затворено. Много са ограничени продажбите и при този процент на печалба няма никакъв смисъл да работим. В момента работим като неплатени данъчни ревизори, тъй като не можем да покрием дори режийните си разходи със спечелените от будката пари. Вече затвориха 1500 будки и считаме, че ако не се приемат веднага мерки, съвсем скоро още 20 000 души ще останат без работа и ще чукаме на вратата на министерството, за да ни плаща социални издръжки за безработни. Искаме да вярваме, че ще се намери решение. Виждаме, че съществува желание и от страна на министерството” заяви г-н Когиас.

„Започнахме протестите преди девет месеца, когато обявиха новите данъци. Тогава всички будки на остров Крит махнаха от рафтовете си цигарите на Filip Morris, която е номер едно компания по продажби. И така стигнахме до днес, намираме се на крайната отсечка, тъй като в парламента обсъждат въпроса за цигарите и всички депутати трябва да направят закон за процента на печалбата, който да е 8,2%. Внесли сме и документ от Европейския съюз при заместник министъра на икономиката, който задължава Гърция да установи този процент” заяви Елени Херети, председател на критската асоциация на будкаджиите.

„Има един случай в Италия, който вече е отсъден от Европейския съд и е спечелен. Всички страни в ЕС продават на 8% тютюневите продукти, а само ние ги продаваме на 3% и дори по-малко. Преди девет месеца от тютюневите компании ми измислиха прякора „микроба”, но сега се е разпространил цял вирус. В Крит положението е още по-трагично, както е в провинцията в цяла Гърция – продаваме един пакет цигари с печалба от 5 цента, а производствената стойност е 4 цента, което е доказано чрез документи. Във вторник имаме среща с министър Куселас, за да вземе решение и да предложи закон” допълни г-жа Херети за grreporter.info.

Според гръцката преса, заместник министърът на икономиката Димитрис Куселас заедно с екипа си подготвя план за преоценка на данъците върху цигарите, но не са се обвързали писмено засега. Днес депутатите обсъдиха на пленарно заседание темата за данъците и тютюневите продукти.

Към GRR Hot 15
grr hot 15
Категории: АктуалноОбщество стачка будки цигари процент на печалба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus