Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Броят на незастрахованите автомобили в Гърция е намалял с 60%

16 Юли 2014 / 14:07:12  GRReporter
594 прочитания

Броят на незастрахованите автомобили е намалял с 60% след 5 май 2014, когато влезе в сила новият закон 4261/2014.

На пресконференция днес председателят на автомобилната комисия към Асоциацията на застрахователните компании в Гърция Димитриос Зорбас отбеляза, че в резултат от действието на новия закон автомобилите без застраховка вече не надвишават 600 000, докато в миналото според някои оценки техният брой е бил 1,5 милиона. «Полицията извършва по 500 000 проверки на месец и едва 14% от автомобилите нямат застраховка», добави той.

Димитриос Зорбас посочи също така, че докато е бил в сила предишният закон около 300 000 души са обикаляли от компания на компания без да плащат застраховка, възползвайки се от вратички в закона и ощетявайки останалите. Той добави и че заради промени в ръководството на Главния секретариат за информационни системи при проверката на данните и налагането на глоби има определено забавяне, което се очаква скоро да бъде преодоляно.

По време на пресконференцията бе съобщено, че е намалял и обемът на обезщетенията, не поради намаляване броя на пътните инциденти, а поради намаляване на движението на автомобилите вследствие на кризата и повишаването на цените на горивата.

И накрая, председателят на Асоциацията на застрахователните компании в Гърция Александрос Саригеоргиу заяви, че през последните две години застрахователните вноски са паднали с 25%, като тенденцията е за по-нататъшно намаляване. Той добави, че застрахователният пазар и неговият надзор са защитили изцяло надеждността на бранша. В заключение Александрос Саригеоргиу отбеляза, че оплакванията, постъпващи в Главния секретариат за потребителите, са намалели значително, тъй като на застрахователния пазар вече има ред.

 

 

Категории: незастраховани автомобили Асоциация на застрахователните компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus