Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бреговата охрана спаси 130 нелегални имигранти край Крит

09 Юли 2013 / 17:07:45  GRReporter
913 прочитания

Гръцкият крайбрежна служба спаси 130 нелегални имигранти край остров Куфониси, в близост до Крит. Имигрантите са били открити на 30 морски мили от острова. Те са били натоварени в платноходка, която е започнала да поема вода близко. Крайната им цел е била да достигнат Малта, откъдето да се прехвърлят към континентална Европа.

Въпреки общонационалната стачка, която важи за всички организации за местно самоуправление, общинарите от Йерапетра и служителите в кметството обединиха усилия, за да намерят подслон за чужденците.

Интегрираният спасителен център и крайбрежните служби са били информирани за инцидента в 5:40 сутринта. В спасителната операция са взели участие един кораб на крайбрежната служба, един кораб на военноморския флот, един товарен и един рибарски кораб. Междувременно общинските служби на град Йерапетра под председателството на кмета Сафис Анастасакис са провели тричасово съвещание, за да намерят място къде да подслонят корабокрушенците.

“Опитваме се да координираме действията си, за да сме готови да приемем чужденците. Научихме, че хората на борда на потъналия плавателен съд са на различна възраст и с пол. Затова е трудно да се намери подходящо място, а и нямаме правилно изградена инфраструктура за прием на имигранти. Надяваме се държавата да реагира бързо и ефективно, за да се избегнат сериозни проблеми”, заяви сутринта кмета а Йерапетра.

Въпреки общонационалната стачка, която важи за всички организации за местно самоуправление, общинарите от Йерапетра и служителите в кметството обединиха усилия, за да намерят подслон за чужденците.

След проучване на възможностите, гражданите на острова взеха решение, че ще пригодят градския закрит спортен салон във временно убежище за имигрантите. Те признават, че нямат готовност за акцията, но разчитат на помощта на активистите от Червения кръст и Самарянската организация, за да им предоставят одяла, чаршафи, основни тоалетни принадлежности и други важни предмети за посрещане на чужденците.

“Опитваме се да направим каквото можем като общински орган и граждани на хората, които са изпаднали в беда. Местната общественост е показала съпричастност и съчувствие към проблемите на другите и сега ще направи същото”, казва кметът.

Той подчерта, че централното правителство трябва да обърне по-голямо внимание на крайграничните морски райони и да финансира създаването на нужната инфраструктура за посрещане на подобни случаи.

В Гърция има над 10 центъра за посрещане на имигранти, но такъв няма в Йерапетра, въпреки че това не е първия случай, в който крайбрежната полиция спасява лодки с хора, прииждащи от трети страни.

Категории: Общество корабокрушенци Гърция Йерапетра нелегални имигранти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus