Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бой между монаси в атонския манастир Есфигмену

29 Юли 2013 / 17:07:43  GRReporter
2035 прочитания

След пауза от няколко години атонският манастир Есфигмену стана отново сцена на остри пререкания и дори побой между монаси. Става дума за членове на Старото и Новото братство, които не могат да се споразумеят за това на кого принадлежи манастирът.

Днешният конфликт започна когато монаси от Новото братство, които са си отвоювали съдебна заповед за правото да се настанят там се опитаха да влязат в манастира. Намиращите се там монаси от Старото братство реагирали остро и според източници един монах е бил ранен. Наложила се намеса на части на гръцката полиция, за да престанат сблъсъците.

„Сутринта бе направен опит да се изпълни едно принудително решение на съда в Халкидики, което предвижда изпразване на сградата. Съдебният изпълнител, който отиде на място, за да изпълни решението, придружен от група граждани бе нападнат от група монаси от манастира Есфигмену. Те са хвърляли срещу него експлозиви”, заяви административният управител на Света гора Аристос Касмироглу.

Полицията в региона продължава да се намира в състояние на готовност, а за случая е била сезирана Солунската прокуратура. До момента нито полицията, нито съдебните власти са издали официално съобщение за събитията.

 

снимки: от блога на монасите със заглавие "Нападат конака ни" - esfigmenou.blogspot.gr

От своя страна монасите от Старото братство твърдят, че са били в пълното си право да не напуснат манастира. „Сутринта осем дупи дойдоха в Кариес (столицата  на Атон – б.а.) през морето и дойдоха до нашия конак. Дойдоха за да разбият вратата, да ни изкарат навън и да ни отведат в представителството. В региона имаше и малък полицейски отряд”, разказа отговорникът за комуникациите на манастир Есфигмену Илиас Мораитис.

снимка: от блога на монасите със заглавие "Нападат конака ни" - esfigmenou.blogspot.gr

Той допълни: „Монасите от манастир Есфигмену, които се намираха в конака и можеха да го отбраняват хвърлиха няколко предмета отвътре навън, очакваме намесата на прокурора от Солун. Очакваме полицията да даде разумно и мирно решение, иначе ще последват събития, които ще опетнят имиджа на Гърция в чужбина”.

Мораитис уточни, че заповедта за изпразване на манастира им е била предадена миналата седмица. Според него тя се изпълнява с цел да се направи ремонт и оправдаят средства от Националната стратегическа референтна рамка. Не на последно място той заяви, че се правят опити да бъдат откраднати ценни вещи от имуществото на манастира.

Битката за манастира Есфигмену датира от 2006. По време на тогавашните сблъсъци между враждуващите монаси са били ранени седем души. Манастирът е сцена на започналия през 1970 конфликт между Православната църква и монасите –зилоти, които са против опитие за сближаване между Православната и Католическата църква. Монасите от Есфигмену преустановили каноническо общение с Вселенската патриаршия през 1964, заради срещата на тогавашния патриарх Атинагор е римския папа Павел VI. Една от най-отчетливите реакции на много манастири бе, че престанаха да споменават в молитвите си името на Вселенския патриарх, без обаче те да се отделят от останалите обители.

Единственото изключение бил манастирът Есфигмену, който и до днес не признава ръководството на Света гора и ръководството на монашеската република. Монасите в него спазват Юлианския календар, считат останалите монаси за отпаднали от православната Църква и приемат само себе си за представители на православието. Техният девиз е „Православие или смърт”.

Категории: Общество манастир Есфигмену монаси Света гора конфликт Вселенски патриарх
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus