Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Болести, насилие и чужденци пълнят гръцките затвори

10 Април 2012 / 14:04:33  Анастасия Балездрова
2091 прочитания

За четвърти ден продължава гладната стачка, която провеждат членовете на управителния съвет на федерацията на надзирателите в Гърция. „От началото на кризата направихме всичко възможно, за да представим проблемите в затворите. Разговаряхме за тях с всички ръководства на министерството на правосъдието. Но този диалог стигна до безизходица и всички проблеми бяха подминати от последния министър Георгиос Петалотис, без да се даде никакво решение”, заяви за GRReporter председателят на федерацията Спирос Каракицос.

Той посочи, че условията в гръцките затвори е трагична. Те са пренаселени, докато броят на надзирателите е минимален. „Говорим за 12 500 затворници, въпреки че потенциалът на затворите е за около 9 000. Например в затвора в Коридалос, който е централният в страната в момента се намират 2 300 затворници, докато предвидените места не са повече от хиляда”.

Според синдикалиста вторият сериозен проблем е липсата на персонал от всички специалности. „За всяко от крилата на затвора в Коридалос се предвиждат 2-3 колеги, които да обслужат 500 затворници. Аналогията 2 надзиратели за 500 затворници важи за всички затвори в страната”.

Затворите биха могли да се разтоварят и условията в тях да се подобрят съществено, ако бяха пуснати в действие построени вече помещения, които обаче не функционират, поради липса на персонал. Те се намират в Хания на остров Крит, в Нигрита до Серес и в село Никифорос до Драма.

„Конкретните затвори не функционират, защото не може да бъде назначен персонал. И това, защото министерството на правосъдието не се погрижи да бъдем изключени от постановлението за забрана на назначенията, който важи за целия държавен сектор”.

Надзирателите казват, че предвидената от закона надбавка за опасен и нездравословен труд не им се изплаща. В същото време заявяват, че условията на работа стават все по-опасни.  

„В новия закон за заплатите в държавния сектор, с който нашите заплати бяха буквално окастрени се предвиждаше отпускането на надбавка за опасен и нездравословен труд в размер 120 евро месечно. За нас тази надбавка е само символична, защото условията в затворите са изключително тежки и опасни. Всеки ден имаме случаи на сблъсъци, както между затворниците, така и срещу персонала. Има случаи на болести, които бяха забравени от десетилетия в Гърция. Хепатитът, туберкулозата и СПИН-ът са широко разпространени в затворите. Това се дължи на факта, че 70 на сто от затворниците са чужденци. Останалите 30 на сто са гърци”.

В допълнение държавата им дължи обезщетенията за нощен труд, работа по време на почивни дни и празници за 2010, 2011 и първите месеци на 2012.

От синдиката са против създаването на центрове за задържане на нелегални имигранти, защото смятат, че проблемът не може да бъде решен по този начин. Те казват, че не е възможно правителството да изразходи толкова много средства за тях, „от момента, в който затворите в страната са напълно изоставени”.

Освен това алармират за наличието на по-специфични проблеми, които поне до момента не изглежда да са занимали управниците.

„Гърция никога досега не е провела сериозна имиграционна политика. Ще вземат групи от хора и ще ги заведат в едно затворено пространство, без да има никаква програма за това какво ще се случи после с тези хора. Ние ги виждаме всеки ден в затворите, където те са мнозинство. Това са измъчени и обезнадеждени хора, на които не е предоставен никакъв изход от ситуацията, в която се намират. В резултат на това те стават престъпници по принуда. Попадат в мрежи за трафик на наркотици и на хора, стават сводници”.

Спирос Каракицос обърна особено внимание на проблемните отношения между самите имигранти. „Ние сме свидетели на този сблъсък на култури в затвора. Говоря за религиозни сблъсъци между сунити и шиити или между албанци от Севера и Юга. Аз не съм никак сигурен, че гръцкото общество е в състояние да ги разбере и да се справи с тях”, подчерта той.

Председателят на синдиката обясни, че от управителния съвет са решили да протестират по конкретния начин, за да не предизвикат проблеми на затворниците.  

„Можехме да обявим стачка във всички затвори, да не позволим на затворниците да се виждат със своите близки и адвокати и в много случаи да не им позволим да отидат до съда, където се гледа тяхното дело.

За разлика от общоприетата от някои синдикати практика, ние решихме да поемем сами цената и затова единадесетчленният управителен съвет на федерацията обявихме гладна стачка”.

Исканията им са да има незабавни назначения на персонал, да не важи за тях правилото едно назначение за десет напускания и да им се отпусне надбавката за опасен труд. Гладната стачка на ръководството на синдиката на надзирателите ще продължи до четвъртък. След празничните дни надзирателите ще решат какви ще бъдат техните следващи протестни действия.

Категории: Общество затвори надзиратели гладна стачка болести насилие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus