Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Боклуци ще покрият отново атинските улици

29 Юни 2012 / 17:06:58  Виктория Миндова
1287 прочитания

 “Има реален шанс да се появят отново боклуци по улиците, защото ако компаниите се оттеглят, няма техника и няма персонал всичко е възможно. Дължим 65 милиона евро на двете компании, които обслужват почистването на Атика. Бюджетът ни е 80 милиона евро на година, а дълговете са 100 милиона евро”. Това заяви окръжният управник на район Атика Янис Сгурос на годишния форум за “Устойчиво управление на твърдите отпадъци” в Атина тази седмица. Гърция наред с България и още две страни от бившия източен блок на Европа са на дъното в списъка със страните с устойчиво управление на отпадъците. Европейската комисия санкционира строго преди шест години Гърция за 66-те си незаконни бунища в страната, които не отговаряха по никакъв критерии на стандартите на Европейския съюз. Санкциите обаче не решиха проблема и през 2012 страната остава с десетки незаконни бунища и без средства, за да ги управлява или модернизира.

Лошото управление не само на отпадъците, но и на средствата, които са отделени за развой на тази дейност са в основата на нова криза в сектора на чистотата. Атинските улици отново са заплашени да се препълнят с битови отпадъци, след като фирмите отговарящи за чистотата на столицата не са получавали средства за извършени услуги вече повече от два месеца. Това стана ясно след като окръжният управник на район Атика Янис Сгурос обяви, че кметствата са затънали в дългове и пренасочват средствата от такса “Смет”, събирана със сметките за тока за погасяването на други нужди. По правило Националната електрическа компания ДЕИ внася по сметките на общините 25 милиона евро, които отиват за плащане на услугите свързани с управлението на отпадъците. GRReporter се свърза с окръжните власти, които отговориха, че тези пари не са внасяни от началото на годината. В момента община Атика има в наличност само около два милиона евро, които едва ще стигнат, за да покрият заплатите на служителите и основни оперативни разходи в следващите два месеца.

В края на 2011 задълженията към фирмите на чистотата е било 73 милиона евро. В момента то надминава 83 милиона евро и тази сума ще продължава да расте. Извън тези задължения, има и 37 милиона евро, които са обект на спор между организацията за местно самоуправление и частни лица. Други 11 милиона евро са блокирани по сметка в Емпорики банка поради конфискации на частници. С други думи, финансите определени за управлението на отпадъците на столичния окръг са в окаяно състояние. Задълженията надминават възможността на общинските бюджети, приходите от такса “Смет” не се ползват под предназначение. В допълнение от офиса Сгурос потвърдиха, че в областта на чистотата работят подизпълнители, които не са били избрани с конкурс, както би следвало да става с общинските и държавните поръчки.

За да се поправят грешките от миналото, Сгурос иска незабавното съдействието на централното управление. Той настоява да се установи ред във взаимовръзката приходи-разходи, така че наложените за конкретна цел такси да отива под предназначение. Освен това настоява за изясняване на процесите по отдаване на общински дейности на частници, така че да има прозрачност и яснота. Не на последно място Сгурос настоява, правителството да заеме позиция как ще се определят новите регулирани бунища в страната, така че да се избегне феномена “Кератеа”. Там избухна мини-гражданска война между полицията и местните граждани, когато министерството на околната среда обяви, че ще се изгради новата атинска фабрика за преработване на отпадъците. След почти четиримесечни сблъсъци между местните жители и отрядите за борба с масовите безредици, планът за строежа на модернизираното столично бунище в Кератеа беше оттеглен.

Категории: Общество общини боклуци Атика Сгурос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus