Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българската и гръцката граница с Турция най-привлекателни за незаконните имигранти

18 Февруари 2014 / 13:02:21  GRReporter
1388 прочитания

С 48 на сто се е покачил броят на нелегалните имигранти, които преминават  през външните граници на Европейския съюз, сочат данните на европейската агенция за граничен контрол Frontex. През изминалата година са били регистрирани около 700 000 000 преминавания, които са със 170 000 повече в сравнение с 2012.

През 2013 в Европейския съюз са били открити 344 000 незаконно пребиваващи имигранти, а отказите за разрешение на влизане са се увеличили с 11 на сто в сравнение с 2012. Те са стигнали до 128 000 случая през изминалата година. Молбите за предоставяне на статут на бежанци от страна на имигрантите са скочили с 32 на сто и общият им брой през 2013 е бил 350 000. През същия период са били екстрадирани 160 000 имигранти, с 11 на сто повече отколкото през 2012.

Данните бяха представени в гръцкия парламент от изпълнителния директор на службата Илка Лайтинен. Презентацията беше част от заседанието на председателите на комисиите за правосъдие и вътрешни работи на парламентите на страните-членки на Европейския съюз на тема миграционната политика. В рамките на срещата еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом призна, че Гърция е направила важни стъпки в управлението на миграционните потоци. В същото време обаче подчерта, че условията в центровете за задържане на имигрантите и времето, което те прекарват там трябва да бъдат подобрени.

Според данните повечето от имигрантите, които се опитват да стигнат до Европа са сирийци. От Frontex съобщиха, че най-популярните канали за трафик с имигранти са следните:

-Западносредиземноморският канал, който преминава през Гибралтарския проток. През 2013 там е било установено непрекъснато повишение в броя на имигрантите, като са били регистрирани .

-Най-голямо увеличение - 288 на сто в сравнение с 2012 е установено в движението на незаконни имигранти в централната част на Средиземноморието. Там са били регистрирани 40 000 случая повече от миналата година. Конкретният маршрут се използва от хората, които пристигат от Сомалийския полуостров и Сирия. В повечето случаи става дума за либийци и египтяни.

-Третият път преминава през гръцко-албанската граница. По думите на Лайтинен, той е възниквал вследствие на освобождаването на визовата процедура. През 2013 там са били регистрирани 8 700 на незаконно преминаващи - с 0,59 на сто повече от 2012.

-На източната сухопътна граница не са били отчетени значителни събития. Регистрирани са 1 300 случая, а повишението спрямо 2012 е 18 на сто.

-Пътят, който преминава през региона на Западните Балкани е предпочитан от все по-голям брой имигранти. Там са били регистрирани 20 000 случая, като повечето са били заловени от унгарските гранични патрули.

-На Източносредиземноморския път, който преминава през гръцките острови е било отчетено намаление от порядъка на 33 на сто. Въпреки това броят на преминаващите остава висок, след като са били установени почти 25 000 случая на незаконно преминаване.

Лайтинен подчерта, че вниманието на Frontex е насочено към границата между България и Турция, както и към морската граница между Гърция и Турция. И на двете места незаконно влизащите имигранти са предимно сирийци. Все пак през август 2013 от службата са установили спад в броя на разкритите случаи по сухопътната гръцко-турска граница. Това подобрение се описва като резултат на оперативните действия на гръцките гранични патрули и на предприетите във вътрешността на страната мерки срещу нелегалната имиграция.

Във връзка с Гърция еврокомисарят Сесилия Малстрьом посочи, че проблемите са разбираеми, предвид „тежката политическа и икономическа ситуация в страната”. Паралелно с това обаче подчерта, че Общата европейска система за даване на убежище трябва да се преразгледа според решенията на Европейския съд. „Всички държави трябва да прилагат минималните стандарти за кандидатите за убежище и да следват правилата на европейското законодателство”, посочи Малстрьом. След това насърчи гръцкия министър на обществения ред Никос Дендиас и премиера Андонис Самарас, като каза, че „работят усилено за подобряването на условията на прием и за прилагането на европейските стандарти”.

Малстрьом алармира също, че условията в центровете за прием на имигранти все още са далеч от поставените от Европейската комисия стандарти. Според нея арестите се използват прекалено много като мярка за контрол на имиграцията и определи времето на задържане в центровете като „прекалено дълго”, независимо от причината, поради която всеки от имигрантите се намира на гръцка територия.

Във връзка с екстрадициите комисар Малстрьом заяви, че напоследък са регистрирани случаи, в които кандидати за убежище са били върнати в страните си. Затова тя поиска да се разглеждат всички аргументи и информации от страна на кандидатите. Освен това тя изрази надеждата, че гръцките власти ще разследват в дълбочина трагичния инцидент до Фармакониси, при който загинаха 14 души, повечето от които бяха жени и деца. Във връзка с това заслужава да се отбележи фактът, че прокуратурата в Кос издаде заповед за спиране на журналистическо разследване на трагедията с аргумента, че в момента тече разследване на властите.

От своя страна гръцкият министър на обществения ред Никос Дендиас подчерта, че прилагането на европейската миграционна политика трябва да е такова, че да позволява резултатното справяне с директните и притискащи фактори на нелегалната имиграция във време на икономическа и социална нестабилност. 

Категории: Общество нелегална имиграция Frontex България Гърция Турция Обща европейска миграционна политика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus