Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Блендер смила женски тела в учебник по физика за 5-ти клас

21 Ноември 2014 / 10:11:48  GRReporter
1625 прочитания

Картина на ексцентричния японски художик Макото Аида предизвика бурни реакции в гръцкото общество след поместването й в учебник за пети клас.

Тя изобразява гигантски блендер, който мели голи женски тела. Картината е поместена в учебника по физика и заедно с други илюстрации цели да разясни на учениците какво представляват смесите.

Гръцкото министерство на образованието съобщи, че картината ще бъде премахната и на нейно място ще бъде поставена друга. От своя страна, съставителите на учебника заявиха, че са взали картината от официален електронен сайт, без да обърнат внимание на съдържанието на блендера. Те определиха действията си като “грешка по недоглеждане” и разясниха, че поради малките размери на илюстрацията не е било ясно, че блендерът всъщност смила хора. Показателен е фактът, че конкретният учебник се използва от 10 години в гръцките основни училища, като нито учителите, нито учениците са забелязали досега какво всъщност изобразява илюстрацията.

Гръцки медии коментират, че използването на конкретната картина предизвиква съмнения за начина, по който съставителите на учебниците избират илюстрациите и снимките, които се поместват в тях. В конкретния случай картината на Макото Аида е била избрана съвсем наивно, а учебникът е бил одобрен както от министерството на образованието, така и от педагогическия институт, без никой да забележи нейното съдържание.

След като стана ясно, че блендерът на картината смила голи женски тела, министерството на образованието нареди илюстрацията да бъде премахната от електронното издание на учебника, а изданието на хартиен носител ще бъде препечатано и раздадено на учениците.

Макото Аида е един от най-известните, но и най-оспорвани представители на съвременното японско изкуство. Неговите произведения често са изключително провокативни и понеже надхвърлят границата на възприетите норми, предизвикат бурни реакции. В голяма част от тях са изобразени млади жени, които изпълняват садомазохистични фантазии.

Представителна за това е картината със заглавие “Куче (Сняг)” с едно усмихнато младо момиче, което е вързано на каишка с ампутирани ръце и крака. Конкретната картина, както и “Блендер” са част от колекцията на Аида, наречена “Паметник за нищо”, която предизвика големи протести при представянето си в Музея на изкуството Мори в Токио през януари 2013. Участниците в тях бяха водени от група, наречена “Хора срещу порнографията и сексуалното насилие” и изискаха премахването на творбите на Макото Аида с аргумента, че проповядват мизогиния (омраза към жените – б.а.).  

Категории: Общество учебник 5-ти клас картина блендер смила женски тела Макото Аида министерство на образованието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus