Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Благотворителност по време на криза

06 Декември 2013 / 17:12:37  Анастасия Балездрова
1295 прочитания

Приносът на доброволчеството в съвременното общество е нещо неоспоримо, но във време на криза той е още по-решаващ за живота на хората. В Гърция, където социалните услуги на държавата намаляват с всеки изминал ден нуждата от помощ и подкрепа от хората към хората в много случаи е единствената алтернатива за подобряването на тяхното всекидневие.

В страната съществуват много доброволчески организации. Някои от най-отличилите се през последните години бяха отличени по време на честването на международния ден на доброволчеството в генералния секретариат за медиите в Атина.

Едно от най-важните неща, които всички трябва да знаят е как да окажат първа помощ на  хора, които се давят, припадат или са жертви на климатични катастрофи. Програмата „Предпазвам себе си и останалите” на Фондация за младежта и обучението през целия живот прави точно това – обучава хора на възраст над 18 години как да действат срещу и да се справят с последствията на наводнения, пожари, инциденти в морето и защитата на морската среда. Директорът на фондацията Панайотис Манурис съобщи, че в програмата участват над 200 общини, като най-много сред тях са тези, които отчитат най-често поражения от лошите климатични условия. От началото на програмата през 2001 до днес са били обучени 200 000 души, които са регистрирани като доброволци и са готови да предоставят безвъзмездно своята помощ.

Основаната през 1971 от група френски лекари и журналисти неправителствена организация „Лекари без граници” развива дейност в Гърция от 23 години. „Доскоро Гърция беше само държава – дарител, но сега имаме програми и тук. Те са предназначени за членовете на уязвимите социални групи в Атина и провинцията и най-вече за хората, които нямат достъп до здравни услуги и лекарства”, каза председателят на управителния съвет Христос Христу. В глобален план, в дейностите на организацията като доброволци участват 450 гърци – лекари, медицински и административен персонал.

„През изминалата година фондацията за защита на децата „Усмивката на детето” оказа съдействие на  почти 42 000 деца и семейства. Само през първата половина на 2013 доброволците ни помогнаха на 30 000 деца и семейства в цялата страна”, заяви социалният работник Катерина Бурха. Помощта на доброволците от фондацията включва също психологическа подкрепа на болни деца и техните семейства. Тя разказа за самоотвержеността на доброволците, които са на възраст от 16 до 76 години. „На Коледа миналата година една от доброволките ни имаше смяна да прекара няколко часа до едно болно дете. Жената носеше със себе си дрехите, които щеше да облече, за да отиде да празнува с приятелите си. Малко преди края на смяната си тя се обади в центъра ни за координация на доброволците, за да информира, че ще остане с детето през цялата нощ. Това е лицето на хората, които идват във фондацията и предоставят времето и услугите си в полза на нуждаещите се”.

„Апостоли” („Мисия”)  е името на благотворителната организация на Гръцката архиепископия. Годината на създаването й съвпада с началото на кризата в Гърция. Както разказа нейният представител, дейността на „Апостоли” не се ограничава само до организирането на безплатни трапезарии и предоставянето на медикаменти на нуждаещите се, а търси различни начини да създаде нови възможности за социално слабите в страната и чужбина.

Горските пожари са един от най-сериозните проблеми в Гърция, затова доброволните отряди, които охраняват планинските региони и залесените площи в предградията извършват една от най-важните общественополезни дейности. Доброволците от Групата за горска защита към община Папагу – Холаргос са поели защитата на планината Имитос от 2011. Само през тази година те са успели да прекъснат в самото им начало осем пожара. „Единствената ни загуба през 2013 са три декара сухи треви. Това е рекорд за нулево унищожение на горска площ в региона”, посочи представителят на общината Константинос Филипакопулос.

В община Калитеа, която е една от най-гъсто застроените в Атина доброволците решават по-всекидневни проблеми на хората. Професионалисти от различни сфери – лекари от 18 специалности, адвокати, счетоводители, частни образователни центрове и диагностични центрове предоставят напълно безплатно своите услуги на безработни, хора и семейства с ниски доходи и инвалиди. До момента 700 жители на квартала са получили и получават помощ от доброволците – професионалисти. 

Категории: Общество доброволчество благотворителност неправителствени организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus